Acasă » Petrol și Gaze » Furnizare » Rusia respinge acuzaţiile potrivit cărora folosește resursele energetice pentru presiune politică

Rusia respinge acuzaţiile potrivit cărora folosește resursele energetice pentru presiune politică

23 iulie 2021
Furnizare
Gabriel Avăcăriței

Rusia respinge orice tentativă de a o acuza de utilizarea resurselor energetice drept “armă” de presiune politică, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând asupra convorbirilor dintre SUA şi Germania referitoare la posibile sancţiuni împotriva Moscovei pentru presiunea exercitată asupra Kievului, informează TASS, potrivit Agerpres.

“În general, toată lumea ar trebui să ştie foarte bine că Rusia a respins întotdeauna în mod consecvent orice acuzaţii potrivit cărora ar folosi resursele energetice ca instrument de presiune politică”, a spus Peskov. El a subliniat că “aşa ceva nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla niciodată”. “Totul este o chestiune de aranjament comercial şi de oportunitate comercială”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Statele Unite şi Germania s-au angajat să ia măsuri împotriva Rusiei dacă aceasta va folosi gazoductul Nord Stream 2 pentru a afecta Ucraina sau alte ţări din Europa de Est, scrie Reuters, citând două surse familiare cu un acord bilateral aşteptat să fie anunţat miercuri.

Peskov nu a dorit să comenteze intenţiile SUA şi Germaniei şi a îndemnat să se aştepte declaraţiile oficiale din partea celor două ţări în legătură cu posibilitatea de a introduce noi sancţiuni legate de gazoductul Nord Stream 2.

Statele Unite au afirmat marţi că sunt aproape de un acord cu guvernul german pentru “a evita ca Rusia să utilizeze energia ca pe o armă” şi să încerce astfel să întoarcă pagina polemicilor legate de gazoductul Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania. Washingtonul se opune ferm acestui gazoduct, aproape finalizat, care trece prin Marea Baltică, dar nu şi prin Ucraina, ameninţând să priveze această ţară de o parte din veniturile colectate asupra tranzitului.

În cele din urmă, Joe Biden a ajuns să renunţe la impunerea de sancţiuni pentru a bloca proiectul, apreciind că este prea târziu şi că este mai bine să mizeze pe cooperarea cu Germania – favorabilă Nord Stream 2.

Săptămâna trecută, Joe Biden a declarat că atât el cât şi cancelarul german Angela Merkel se opun utilizării de către Rusia a energiei ca o ”armă”, referire la gazoductul Nord Stream 2. ”Deşi mi-am reafirmat îngrijorarea cu privire la Nord Stream 2, cancelarul Merkel şi cu mine împărtăşim convingerea că nu trebuie să lăsăm Rusia să utilizeze energia ca armă pentru a-i constrânge sau ameninţa pe vecinii săi”, a declarat preşedintele democrat, în cadrul unei conferinţe de presă comune.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *