Acasă » Petrol și Gaze » Rusia oferă țărilor asiatice reduceri de până la 30% pentru contractele cu petrol

Rusia oferă țărilor asiatice reduceri de până la 30% pentru contractele cu petrol

Rusia a abordat câteva țări din Asia pentru a le oferi posibile contracte de petrol pe termen lung cu un discount de până la 30%, a anunțat Bloomberg citând un oficial occidental, transmite Reuters.

Discuțiile ar putea reprezenta un indiciu că Rusia încearcă să evite discuțiile din G7 privind crearea unei excepții pentru iminentele sancțiuni UE impuse împotriva petrolului rusesc, a declarat oficialul pentru Bloomberg.

Sub presiunea sancțiunilor occidentale, Rusia exportă mai mult combustibil în Asia şi spre alte piețe îndepărtate, conform datelor Refinitiv şi ale traderilor.

Uniunea Europeană şi-a redus din martie importurile de produse petroliere ruseşti şi a fost de acord cu o interzicere completă din februarie 2023. În august, exporturile de păcură din Rusia spre Ţările de Jos şi Estonia au scăzut la zero, de la 365.000 tone şi, respectiv, 170.000 tone în iulie.

Livrările de combustibil spre Singapore din porturile ruseşti ar putea depăşi luna aceasta 350.000 tone, după ce nu au existat livrări în iunie şi iulie.

În iulie, Reuters anunța, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că UE ar putea interzice importul şi tranzitul unor combustibili din Rusia cu şase luni înainte de data planificată.

Rusia şi-a menținut poziția de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pentru a treia lună consecutiv în iulie, cumpărătorii chinezi sporind livrările la prețuri reduse şi reducând achizițiile mai scumpe din țări ca Angola şi Brazilia, conform Agerpres.

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulți importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât prețurile spot pentru țițeiul rusesc au scăzut semnificativ. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două țări au anunțat că prietenia lor „nu are limite”.

Datele Administrației Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,15 milioane de tone luna trecută, un avans de 7,6% față de anul trecut.

Totuşi, livrările ruseşti în iulie, echivalentul a aproximativ 1,68 milioane de barili pe zi (bpd), sunt sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd. China este cel mai mare cumpărător de petrol rusesc.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *