Acasă » Petrol și Gaze » Prețurile gazelor naturale în Europa, aproape de un nou record

Prețurile gazelor naturale în Europa, aproape de un nou record

25 august 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa şi în Asia au urcat aproape de niveluri record, cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii intensificând concurența pentru asigurarea livrărilor, transmit DPA şi Bloomberg.

Joi dimineața, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru gazul natural în Europa, cotațiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un Megawatt oră (MWh), după ce miercuri s-a înregistrat un avans de 13%. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotațiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh).

Cotațiile futures pentru gazele naturale lichefiate (GNL) din Asia au urcat cu 18%, aproape de un nivel record.

În ultimele săptămâni, piața s-a înăsprit şi mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producția de energie hidro şi nucleară. Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere, conform Agerpres.

În Europa, prețurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflației ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurența cu Asia pentru asigurarea livrărilor.

Aprovizionare cu gaze ruseşti rămâne la un nivel redus, iar în septembrie sunt aşteptate fluxuri mai scăzute din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanță.

„Pur şi simplu Europe nu are acces la livrări alternative, pentru a compensa declinul aprovizionării cu gaze ruseşti. Gazele naturale lichefiate au ajutat la umplerea depozitelor europene de gaze”, a apreciat Samantha Dart, director în cadrul Goldman Sachs Group Inc.

În ultimul an, prețul ridicat a forțat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *