Acasă » Interes general » Ministrul Energiei a depus o plângere penală pentru o tentativă de fraudă online

Ministrul Energiei a depus o plângere penală pentru o tentativă de fraudă online

22 ianuarie 2024
Digitalizare
energynomics

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus luni o plângere penală pentru o tentativă de fraudă online (deepfake), prin care se încearcă păcălirea românilor, a anunțat luni ministerul.

„Am depus astăzi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție împotriva utilizării tehnologiei deepfake pentru înşelarea cetățenilor în achiziționarea de servicii false de investiții în domeniul energiei. Aceste fapte reprezintă infracțiuni grave, nu doar împotriva individului, ci şi împotriva securității naționale a României. În data de 19 ianuarie 2024, pe o pagină falsă de Facebook denumită „HTPPY”, a fost postat un videoclip deepfake în care am fost reprezentat promovând fals o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL. Videoclipul a folosit în mod fraudulos imaginea mea şi vocea mea pentru a convinge publicul să investească într-o platformă fictivă. Această acțiune nu doar că a înşelat publicul, dar a şi denigrat reputația mea şi a instituției Ministerului Energiei”, a precizat ministrul, potrivit unui comunicat al instituției citat de Agerpres.

Tehnologia deepfake, care utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut fals, devine o amenințare tot mai mare la adresa democrației constituționale prin răspândirea dezinformării, precizează Burduja.

„Ca fost ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, am avut onoarea de a contribui la adoptarea Legii securității cibernetice, care a recunoscut oficial această amenințare (conform litera p a articolului 3 din Legea nr. 51/1991). Fac un apel ferm către toți cetățenii să rămână vigilenți şi să evite capcanele deepfake, precum şi site-urile fictive care solicită transferuri financiare. Este crucial să conştientizăm că, în domeniul energetic, atunci când se anunță vânzarea de acțiuni sau emiterea de obligațiuni, acestea se fac întotdeauna prin canale oficiale şi sigure, cum ar fi Bursa de Valori sau alte instituții financiare recunoscute”, a subliniat oficialul.

Potrivit acestuia, nici o companie serioasă nu va solicita plăți prin canale electronice nesigure sau prin linkuri plasate în comentariile postărilor de pe rețelele sociale. Aceste metode sunt adesea folosite de infractori pentru a înşela şi a obține ilegal fonduri de la persoane neinformate.

„Prin urmare, este esențial ca toți cetățenii să verifice întotdeauna autenticitatea şi legitimitatea oricărei solicitări de investiții sau de transferuri financiare. În această eră digitală, informația corectă şi verificată este cel mai puternic instrument pe care îl avem pentru a combate înşelăciunile şi pentru a ne proteja finanțele personale. Vă încurajez să folosiți doar canalele oficiale de comunicare ale companiilor şi să evitați să răspundeți la solicitările de plăți prin metode nesigure sau neconvenționale. De asemenea, îndemn pe toată lumea să urmărească campaniile de conştientizare organizate de Directoratul Național de Securitate Cibernetică şi celelalte instituții cu atribuții în domeniul securității cibernetice”, a mai precizat ministrul.

Ministerul Energiei, în colaborare cu companiile de stat din sectorul energetic şi toate celelalte instituții implicate, monitorizează orice campanie de dezinformare online care vizează înşelarea cetățenilor şi care pune în pericol securitatea energetică a României.

„Vom sesiza prompt organele de urmărire penală, care acum dispun de cadrul legal necesar pentru a identifica rapid astfel de infracțiuni”, a adăugat oficialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *