Acasă » Regenerabile » Roxana Simon-Loeys: Energia regenerabilă a atras majoritatea investițiilor în 2021, dar transportul electrificat a crescut mai repede

Roxana Simon-Loeys: Energia regenerabilă a atras majoritatea investițiilor în 2021, dar transportul electrificat a crescut mai repede

14 februarie 2022
Regenerabile
energynomics

Potrivit Bloomberg, 2021 a fost un an record în tranziția energetică, investițiile totale la nivel mondial fiind de 755 de miliarde de dolari. „Este anul în care am avut COP26 în noiembrie, iar UE a adoptat pachetul ‘Fit for 55’”, a menționat Roxana Simon-Loeys, la conferinţa „Investiţii – fonduri private, fonduri publice, scheme de sprijin”, organizată de Energynomics. Așteptările sunt ca în 2022 investițiile în tranziția energetică să le depășească pe cele de anul trecut, „deci pregătiți-vă pentru încă un an cu investiții semnificative”, a spus ea.

Energia regenerabilă atrage majoritatea investițiilor, aproximativ jumătate –366 de miliarde de dolari în 2021. „Dar sectorul cu cea mai rapidă creștere a fost transportul electrificat, care a ajuns la investiții de 273 de miliarde de dolari și a crescut cu 77%. Rata de creștere în acest sector este de așteptat să o depășească pe cea din sectorul energiei regenerabile și în 2022”, a adăugat ea.

Noile tehnologii, cum ar fi hidrogenul verde, captarea și stocarea carbonului, materialele durabile și stocarea energiei, au atras doar mai puțin de 5% din investiții în 2021, dar se preconizează că acest lucru se va schimba semnificativ în următorii câțiva ani.

Roxana Simon-Loeys a lucrat în cadrul BERD în ultimii 10 ani și în prezent este consultant independent în domeniul energiei. Ea s-a referit la principalele bariere în accelerarea implementării surselor regenerabile. Prima barieră este reprezentată de politicile de tip ‘stop-and-go’ ale guvernelor. În special pe piețele emergente este nevoie de „o politică continuă de sprijinire a surselor regenerabile”. Următoarea mare provocare este lipsa disponibilității rețelei. În România, Transelectrica și toți operatorii de sisteme de distribuție trebuie să investească masiv în rețele pentru a putea absorbi energia intermitentă din surse regenerabile. „Al treilea lucru care cred că este relevant este bancabilitatea celui care preia energie (off-taker). Toată lumea vorbește despre contractele bilaterale pe termen lung, PPA-uri bilaterale, dar este foarte dificil să găsești beneficiari bancabili pentru o perioadă de 10 ani, pentru că nu ajunge să fie credibili din punct de vedere financiar, ci mai trebuie să fie și dispuși să intre într-un contract de tip PPA”, a spus Roxana Simon-Loeys.

Nu în ultimul rând, costurile de echilibrare sunt o problemă în România și în multe alte țări din regiunea noastră, a adăugat ea.

De asemenea, ea a prezentat sintetic majoritatea surselor finanțare – capital și împrumuturi – care pot fi utilizate pentru finanțarea energiei.

Conferința „Investiţii – fonduri private, fonduri publice, scheme de sprijin” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: EY și BCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *