Acasă » Petrol și Gaze » Roxana Caliminte, GIE: Europa are nevoie de noi investiții în infrastructura de gaze verzi și stocare

Roxana Caliminte, GIE: Europa are nevoie de noi investiții în infrastructura de gaze verzi și stocare

5 iulie 2022
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Europa are nevoie de noi investiții în infrastructura de gaze verzi și stocare și trebuie să găsească noi surse, odată ce gazele rusești vor fi sistate, a arătat Roxana Caliminte, Deputy Secretary General at Gas Infrastructure Europe (GIE), în cadrul Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics.

”Lumea de astăzi este total diferită de cea din urmă cu patru luni. Pentru că abia astăzi în Europa realizăm că securitatea energetică este precum oxigenul. Nu realizezi câtă nevoie ai de el, până nu mai poți respira, Cam asta se întâmplă astăzi, și asta trebuie să fie strategia europeană pentru securitatea energetică – despre cimentarea autonomiei Europei printr-un mix de producție locală de energie, de preferință – dar nu exclusiv – regenerabilă, o paletă largă de tipuri de energie și rute și o guvernanță solidă și sigură a importurilor de energie. Europa s-a concentrat mult prea mult pe piața internă și a abandonat în mare parte comerțul internațional. Acest lucru trebuie corectat, iar operatorii de infrastructură de gaze din Europa dispun de toate ustensilele necesare pentru a sprijini acest lucru”, a  spus ea.

În prezent, gazele reprezintă 25% din consumul de energie primară din Europa. În anii următori, planul este ca gazul să fie înlocuit cu gaze cu emisii reduse, biometan sau hidrogen, în procesul de decarbonare.

”Cererea în creștere pentru gaze verzi și cu emisii scăzute de carbon presupune că va trebui să importăm, transportă, stocăm și exportăm volume mari de gaze, în diferite forme. Putem face asta, dar în etape, pe termen scurt, mediu și lung. Pe termen scurt, până în iarna 2022-23, lucrăm zi și noapte pentru a depăși această criză, dar vedem trei soluții pragmatice: Europa trebuie să găsească noi surse de gaze. Acestea pot fi aduse din importuri LNG din Quatar, din SUA, sau alți exportatori care au surplus. Pot fi din importuri prin conducte din Algeria sau Azerbaidjan, sau chiar prin creșterea producției domestice de gaze verzi, cu emisii scăzute de carbon. Operatorii LNG deja dezvoltă noi terminale în locații de unde pot deservi întreaga piață europeană”, a spus ea.

A doua soluție e reprezentată de stocarea suficientă, cu asigurarea unor rute eficiente. În plus, este nevoie de o ajustare a infrastructurii existente, pentru ca gazele să ajungă în timp util la toți consumatorii, odată ce gazul rusesc va fi oprit iar noile transporturi vor avea nevoie de o redirecționare fără precedent a fluxurilor din rețele. În plus, este nevoie de investiții majore – iar politicile trebuie să lase loc pentru biometan și pentru infrastructura de biometan, dar și pentru infrastructura de hidrogen, care va avea nevoie de noi condiții de infrastructură, a mai afirmat ea.

Gas Infrastructure Europe (GIE) reprezintă interesele a 70 de companii din 27 de țări din Europa care operează infrastructura de gaze – conductele de gaze de mare volum, depozitele de stocare, terminalele LNG. Printre membri se numără și Transgaz și Depogaz.

Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *