Acasă » Petrol și Gaze » Rompetrol Rafinare, rezultate în creștere în primele 9 luni din 2021

Rompetrol Rafinare, rezultate în creștere în primele 9 luni din 2021

16 noiembrie 2021
Petrol și Gaze
Energynomics

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în primele nouă luni din 2021, rezultate financiare în creștere, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, care a fost puternic impactată de reducerea mobilității cauzate de impunerea restricțiilor de circulație determinate de efectele pandemiei COVID-19.

În mediul de afaceri global, marjele europene de rafinare s-au situat, în primele nouă luni din 2021, la un nivel mediu de 13,5 USD/MT. Chiar dacă marjele de rafinare au fost mai mici comparativ cu media perioadei ianuarie – septembrie 2020, acestea au avut o tendință de creștere în ianuarie – septembrie 2021, cu un impact pozitiv provenit din marjele benzină, dar și ca urmare a diferențialului scăzut dintre țițeiurile Urals și Dated Brent.

Pe fondul factorilor care au influențat mediul global, cifra de afaceri brută consemnată de Rompetrol Rafinare a fost de 3,27 miliarde de dolari, în timp ce rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a înregistrat o creștere, de la un negativ de 21,6 milioane de dolari, la un rezultat pozitiv de aproape 87 de milioane de dolari. Rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativă de 57,8 de milioane USD, cu o revenire de circa trei ori față de nivelul din primele luni ale anului 2020.

Cu toate acestea, rezultatele consolidate ale companiei au fost impactate de incidentul tehnic survenit pe data de 2 iulie, la instalația de Hidrofinare Petrol Motorină (HPM). Din acest motiv, în mare parte din trimestrul III al anului, activitatea de producție a fost sistată, fapt ce a dus la o diminuare semnificativă a volumului de materii prime procesate.

„Evenimentul de la începutul lunii iulie a avut un impact negativ semnificativ, atât din punct de vedere operațional, cât și organizațional. Cu toate acestea, cu efortul și implicarea colegilor și partenerilor, am reușit să repunem rafinăria în funcțiune, în condiții de maximă siguranță. În acest moment, rafinăria Petromidia a ajuns la parametri optimi de funcționare, cu o medie de 13,5 mii de tone de țiței procesate zilnic, ritm care va fi susținut cu responsabilitate, atât pentru angajați, cât și pentru mediul înconjurător. Petromidia și Vega reprezintă active de producție vitale pentru sistemul energetic și pentru industriile conexe, iar rolul nostru este să oferim stabilitate”, a declarat Felix Crudu-Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Valoarea totală a exporturilor realizate, în perioada ianuarie – septembrie 2021 de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare, s-a ridicat la aproximativ 656 de milioane de dolari, însumând un total de 1,12 milioane de tone de produse vândute.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie și în 2021 un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de peste 336 de milioane de dolari în al treilea trimestru al anului și peste 1,17 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului 2021.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).

 

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *