Acasă » Petrol și Gaze » Rompetrol Rafinare optimizează producția de carburanți prin modernizări și digitalizare

Rompetrol Rafinare optimizează producția de carburanți prin modernizări și digitalizare

9 august 2019
Petrol și Gaze
energynomics

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a anunțat finalizarea unei investiții de circa 3 milioane de dolari, în cadrul programului de transformare digitală a rafinăriei Petromidia Năvodari: modernizarea instalațiilor de “In-Line Blending/Amestec în Linie” a carburanților. Acțiunea a vizat, în principal, optimizarea producției de carburanți prin îmbunătățirea sistemului integrat de management și automatizare a fluxurilor tehnologice.

“Calitatea este cuvântul cheie care definește carburanții realizați la Petromidia, iar eforturile și investițiile realizate ne permit o continuă îmbunătățire a acestora, a fluxurilor operaționale și a unităților de producție”, a declarat Yedil Utekov, Directorul General al Rompetrol Rafinare. „Proiectele implementate recent ne vor ajuta să creștem și volumele obținute, dar să ajungem și la o mai mare flexibilitate în adaptarea la cerințele pieței. Consider că este un alt pas foarte important pe care îl facem pentru alinierea, atât cu standardele internaționale, cât și cu trendul inovativ pentru atingerea revoluției industriale – Industry 4.0,” a mai spus Utekov.

Inițiate la începutul anului trecut, lucrările de modernizare ale celor două instalații au fost finalizate în iunie 2019. Implementarea noului sistem digital asigură analize detaliate în timp real a componenților si a produsului final obținut și, implicit, o monitorizare atentă a calității carburanților si a conformității acestora cu legislația în vigoare.

Printre activitățile desfășurate se numără și modernizarea componentei digitale cu una de ultimă generație, implementarea unui nou sistem de management și distribuție a controlului (DCS) și înlocuirea analizoarelor – capabile să analizeze și să monitorizeze cu maximă acuratețe toți parametrii tehnici. La acestea se adaugă și instalarea unor noi pompe de aditivi cu capacități ridicate, dar și dublarea celor pentru componenți (pentan, butan și biodiesel).

În prezent, rafinăria Petromidia are în exploatare două Instalații de Amestec în Linie pentru carburanți (benzină, motorină), care au fost construite și introduse în fluxul tehnologic în 2003, respectiv în 2006.

Rolul principal al acestor unități este acela de utilizare a rețetelor specifice pentru prepararea produselor finite care ajung la stațiile de carburanți, respectând cerințele de calitate impuse de Uniunea Europeana, legislația din Romania, dar și necesitățile pieței actuale. Calitatea produsului obținut după procesul de amestec este monitorizată si controlată prin intermediul analizoarelor on-line, care transmit datele în timp real către operatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *