Acasă » Regenerabile » Românii îşi pot renova casele prin „Casa Verde”, program criticat de companiile locale

Românii îşi pot renova casele prin „Casa Verde”, program criticat de companiile locale

4 octombrie 2016
Biomasă
energynomics

Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor a lansat, miercuri, Programul Casa Verde Clasic, atât pentru populaţie cât şi pentru persoanele juridice, iar Ghidul de Finanţare a fost publicat în Monitorul Oficial. Dosarele de finanţare vor putea fi depuse între 10 şi 24 octombrie 2016.

Administraţia Fondului pentru Mediu a alocat 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice, prin Programul „Casa Verde”. Banii pot fi folosiţi pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.

Echipamentele finanţate pentru populaţie prin „Casa Verde” sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei – până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

”Unul dintre principalele sectoare pe care se bazează economia verde, prioritate stabilită pentru mandatul din acest an, sunt energiile regenerabile. De aceea, am decis reluarea Programului Casa Verde după o pauză de 5 ani. Îmi doresc să încurajăm cât mai mare parte a populaţiei să folosească sisteme de încălzire verzi în propriile locuinţe”, spune ministrul Cristiana Paşca Palmer.

PIAROM: Programul „Casa Verde” ilustrează lipsa de coordonare a politicilor sectoriale

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) apreciază că programul „Casa Verde” ilustrează lipsa de coordonare a politicilor sectoriale promovate la nivelul diferitelor ministere şi risipa surselor financiare disponibile pentru a susţine „interese limitate”.

Într-un comunicat de presă, PIAROM afirmă că „Programul «Casa Verde» este un alt exemplu, ce demonstrează atitudinea de ignorare a inovării româneşti şi a procesului de consultare publică, menţinând ca sisteme «verzi» de încălzire numai soluţii care implică importul de echipamente, ignorând sistemele inovative a căror existenţa este cunoscută de conducerea Ministerului Mediului.

Patronatul Investitorilor Autohtoni mai consideră că ministerul Mediului rămâne consecvent „politicii de ignorare” a soluţiilor autohtone vizând rezolvarea unor probleme de mediu.

„Funcţionarii Ministerului Mediului, inclusiv toată echipa de conducere a Ministerului, ignoră în mod straniu tehnologiile inovatoarea autohtone, cu toate că PIAROM a depus eforturi oficiale de prezentare a performanţelor realizate de aceste tehnologii, fie că este vorba de producerea de căldură din surse regenerabile, fie din prelucrarea deşeurilor urbane. Ministerul Mediului acceptă că România să fie amendată de Comisia Europeană cu 200000 euro/zi, apărând interesele unor afaceri generate de gestionarea depozitării deşeurilor urbane prin depozitare în gropi deschise, care emană noxe, ignorând apelurile repetate, documentate şi cunoscute de întreg personalul decizional din cadrul acestui minister, cu privire la soluţiile inovative româneşti, capabile să rezolve mult mai eficient această problema majoră”, se mai arată în comunicat.

PIAROM apreciază că instituţiile abilitate ar trebui să investigheze ce interese pot genera o astfel de atitudine ce duce la plata unor amenzi de 20.0000 euro/zi.

De asemenea, Patronatul solicită „ferm” o analiză rapidă şi amănunţită la nivelul Primului Ministru, precum şi luarea măsurilor de sancţionare a celor ce „ignoră şi dezvantajează inovarea autohtonă şi procesul real de consultare cu mediul de afaceri”.

2 comentarii la „Românii îşi pot renova casele prin „Casa Verde”, program criticat de companiile locale”

  1. bine ca in romania asa se intampla tot timpul vestile se afla dupa ce au expirat acum poate as vrea sa accesez un asemenea fond dar nu se mai poate caci lumea nu este informata la timp bine ca pe facebooc omul nici nu moare si e mort dar lucrurile importante nu se posteaza ca na nu mai au loc de alte prostii va rog sa ma scuzati daca am gresit daca nu incercati sa remediati problemele care sunt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *