Acasă » Interes general » Romanian Energy Day, Bruxelles: Liderii își reafirmă angajamentul ferm față de schimbările climatice

Romanian Energy Day, Bruxelles: Liderii își reafirmă angajamentul ferm față de schimbările climatice

28 iunie 2023
ESG
Bogdan Tudorache

Importanți lideri ai mediului de energetic și afaceri și autorități-cheie la nivel european s-au reunit marți la Bruxelles pentru cea de-a 12-a ediție a Romanian Energy Day, eveniment organizat de Centrul Român al Energiei (CRE), care a avut ca partener media principal Energynomics.

„Trăim vremuri de criză multiplă. Suntem atât de aproape de a rata ținta de 1,5C. Ne aflăm în mijlocul unui conflict la granița UE, cu un puternic impact energetic. Avem, de asemenea, multe diferende în cadrul UE. Sunt țări care vor să rămână în trecut, țări care vor să împingă pentru viitor, așa că discutăm mult… Avem multe provocări, crize și subiecte de discutat… De aceea ne întâlnim: trebuie să construim o infrastructură durabilă. De asemenea, trebuie să reafirmăm că vom sprijini democrația și statul de drept.. să ne afirmăm angajamentul nostru ferm de a lupta împotriva schimbărilor climatice. De aceea este important să organizăm aceste întâlniri”, a declarat Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei.

„Doar faptul că suntem aici în această sală reafirmă angajamentele noastre puternice față de obiectivele asumate”, a adăugat el.

La rândul său, Victor Negrescu, europarlamentar, a mai spus că rămân multe provocări, deși s-a trecut peste cele mai mari probleme ale crizei energetice.

„Tocmai am încheiat anul cu provocări semnificative: a trebuit să ne reducem dependența de Rusia, menținând în același timp prețurile cu costuri adecvate, și în același timp să creștem investițiile. Am făcut-o, contrar tuturor așteptărilor”, a spus Negrescu.

„Nu a fost ușor și a generat multe costuri. Au fost industrii care au suferit mult din cauza costurilor mai mari. Totuși, în ciuda dificultăților, factorii de decizie din Europa au înțeles că sectorul energetic necesită mai mult sprijin, mai multe investiții, mai multă abordare strategică și, în același timp, că trebuie să planificăm pentru viitor”, a adăugat Negrescu.

Anul trecut a fost foarte provocator din perspectiva modificărilor prețului energiei, a mai spus Ioan Pogea, Șeful Direcției TTE & Consilier Energetic, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.

„Statele membre au fost nevoite să se adapteze rapid crizei. Au existat așteptări de la Bruxelles de la autoritățile de reglementare pentru a oferi rapid instrumente. Anul trecut am negociat mai mult de cinci reglementări de urgență într-un timp record. De obicei, regulamentele Directivelor durează până la doi ani, dar anul trecut miniștrii energiei s-au întrunit de peste opt ori în consiliu în timpul președinției cehe, așa că în șase luni am avut ședințe extraordinare de consiliu”, a mai spus Ioan Pogea.

Această criză energetică a reunit miniștrii energiei care, atunci când au fost puși în fața unei provocări comune, au reușit într-un timp foarte scurt să treacă peste diferențele de opinie.

„Am adoptat regulamentul de reducere a cererii de gaze. Apoi am trecut la regulamentul de urgență din octombrie, cu un set diferit de reguli când vine vorba de alegerea orelor, faimoasele venituri infra-marginale și taxa de solidaritate pentru companiile de combustibili fosili. Apoi am adoptat regulamentul de solidaritate care s-a dovedit a fi baza legală pentru platforma energetică a UE pentru achiziția comună de gaze. Nu este ușor, a fost un proces dificil să proiectăm platforma… Apoi am avut mecanismul de corecție a pieței… Acum ne confruntăm cu reforma pieței energetice… Iar acum intenționăm să promovăm mecanismele PPA și CfD”, a spus Ioan Pogea, exemplificând mai multe aspecte legale în curs de desfășurare la Bruxelles și care afectează România.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *