Acasă » Interes general » România va avea o nouă agenție de investiții străine în coordonarea directă a primului-ministru

România va avea o nouă agenție de investiții străine în coordonarea directă a primului-ministru

1 martie 2023
Interes general
energynomics

Noua agenție pentru investiții și comerț exterior a României va fi operațională în „câteva luni”, a declarat George Agafiței, consilier de stat al premierului Nicolae Ciucă, pentru www.fdiintelligence.com. „Am creat această nouă agenție – cu numele Arice – pentru a ajuta firmele încă de la primele etape ale investițiilor. Legislația finală a fost aprobată în februarie, dar va dura câteva luni pentru angajarea personalului și înființarea ei propriu-zisă”, a spus Agafiței, potrivit sursei citate.

Arice va încorpora agenția deja existentă InvestRomania, care ține de ministerul antreprenoriatului și turismului, urmărind să ofere investitorilor străini un singur punct de contact șa nivelul guvernului. „De asemenea, dorim să extindem rețeaua de diplomați economici din ambasadele noastre străine, pentru a le ajuta să atragă mai multe investiții străine directe (ISD)”, a adăugat Agafiței. Conform www.fdiintelligence.com, datele comunicate de banca centrală din România arată că ISD în România s-au ridicat anul trecut la 10,7 miliarde de euro, cel mai mare volum înregistrat până acum. “Obiectivul meu pentru 2023 este s[ă ajunge la 14-15 miliarde de euro”, a afirmat Agafiței. Energiile regenerabile, software-ul și IT au fost principalii beneficiari ai investițiilor directe anul trecut. Sectorul energiilor regenerabile este unul față de care interesul este cu totul explicabil, consideră Agafiței. „Avem o bună localizare geografică și o mulțime de fonduri prin intermediul PNNR. Criza energetică și înțelegerea faptului că nu putem depinde de energia rusă au accelerat lucrurile.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *