Acasă » Electricitate » România şi Serbia se apropie de finalizarea liniei electrice de 400 kV Reşiţa-Pancevo

România şi Serbia se apropie de finalizarea liniei electrice de 400 kV Reşiţa-Pancevo

27 octombrie 2017
Electricitate
energynomics

Compania naţională de transport al energiei electrice din România a anunţat că miercuri a fost realizată trecerea peste granița cu Serbia a liniei electrice aeriene 400 kV Reșița (România) – Pancevo (Serbia). Operaţiunea de conectare a porțiunii de linie electrică din România (Reșița – granița RO-SE) și cea din Serbia (Pancevo – granița SE-RO) urmează să fie încheiată în acest final de săptămână. Transelectrica precizează că aceasta este una dintre etapele finale în realizarea proiectului de interconexiune pe relația România-Serbia.

LEA 400 kV Reșița-Pancevo este un proiect de interes comun la nivel european şi realizează interconexiunea cu Serbia cu rolul de a întări sistemul electroenergetic național, odată cu cel sud-est european. Realizarea LEA 400 kV Reșița-Pancevo va permite eliminarea congestiilor majore în zona celor două sisteme electroenergetice, românesc și sârbesc, precum și creșterea capacității de transfer între România și Serbia și în toată zona de Sud-Est a Europei.

„Mă bucur că am reușit să deblocăm în ultimele luni acest proiect important pentru Transelectrica. Lucrările la linia Reșița-Pancevo au un nivel ridicat de complexitate și angrenează specialiști din foarte multe domenii. În zona de Vest, există un proiect major – Mid Continental East Corridor – care contribuie esențial la prioritățile strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană. Linia Reșița – Pancevo face parte din acest proiect, dar și din strategia noastră și a Guvernului de închidere a inelului de 400 kV”, a declarat Corina Popescu, Director General Executiv al Transelectrica.

Oficialul Transelectrica a subliniat că acest tip de investiții contribuie la să creșterea gradului de interconectivitate al României: „Acum suntem undeva la 7,4%, iar ținta obligatorie la nivel european este de 10%. Cu această linie, practic, ne-am atinge și ținta pentru 2020”, a precizat Corina Popescu.

Porțiunea de pe teritoriul României a LEA 400 kV Reșița – Pancevo este realizată în varianta dublu circuit și traversează 11 localități din județul Caraș-Severin: municipiul Reșița, comunele Ezeriș, Lupac, Dognecea, Goruia, Ticvaniu Mare, Berliște, Ciudanovița, Grădinari, Vărădia și Vrani.

LEA 400 kV Reșița – Pancevo are o lungime pe teritoriul României de 63 de kilometri și un număr de 206 stâlpi. Lungimea liniei pe teritoriul Serbiei este de 68 de kilometri.

Contractul privind construirea LEA 400 kV Reșița – Pancevo a fost semnat în iunie 2014, cu o valoare de 81.389.615,00 lei, la data semnării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *