Regatul Unit al Mari Britanii și România au legături economice puternice, comerțul bilateral depășind 10 miliarde de lire sterline pentru prima dată ]n 2024. Deși Regatul Unit este deja un investitor de top în România, există potențial pentru o colaborare și mai mare, în special în sectorul energetic. Ambasada Marii Britanii consideră că energia, în special energia verde și securitatea energetică, reprezintă un domeniu cheie pentru cooperare și sprijin în viitor, a declarat E.S. Giles Portman, Ambasadorul Marii Britanii în România.
„Cred că România și Marea Britanie formează un parteneriat natural în sectorul energetic”, a declarat ambasadorul cu ocazia conferinței “Abordare internațională: Viitorul energetic al României”, organizate de Energynomics la Londra.
„România este deja un lider regional în tranziția energetică, cu investiții record în energie hidro, eoliană și solară. Există un potențial uriaș, dar și progrese semnificative deja realizate. De asemenea, țin să felicit guvernul român pentru rolul său în asigurarea securității energetice regionale, în special pentru sprijinul acordat Republicii Moldova într-un moment atât de important.”
Potrivit ambasadorului Giles Portman, sectorul nuclear este un alt domeniu în care Regatul Unit ar putea fi un partener de încredere pentru România. Atât România, cât și Regatul Unit s-au angajat să atingă obiective net-zero ambițioase și au nevoie de și mai multă inițiativă privată și investiții în noile tehnologii energetice pentru a atinge acest obiectiv. Pe de altă parte, războiul din Ucraina a arătat clar că dependența excesivă de sursele externe de energie nu este sigură. „Am făcut progrese incredibile în corectarea acestei situații”, a subliniat el.
În acest an, guvernul britanic își propune să își reseteze relațiile cu Uniunea Europeană, iar ambele entități vor trebui să coopereze în domenii precum infrastructura energetică, securitatea energetică și prețurile la energie. În plus, având în vedere noua administrație din SUA, Europa va trebui să își asume o mai mare responsabilitate în ceea ce privește propria apărare și securitate.
„Acest lucru ne va costa bani și, încă o dată, va trebui să generăm acești bani printr-o creștere economică reînnoită, sectorul energetic fiind unul dintre domeniile-cheie pentru a realiza acest lucru. Principalul meu mesaj este că Ambasada Marii Britanii vă stă la dispoziție. Suntem aici pentru a vă ajuta. Este o prioritate pentru noi, așa că nu ezitați să ne contactați pentru sfaturi și sprijin – pentru asta suntem aici”, a conchis ambasadorul.
Conferința “Abordare internațională: Viitorul energetic al României” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor AJ Brand, Elektra Renewable Support, Adrem Asset Management, Enexus, Nofar Energy, Parapet, Wiren.