Sectorul energetic al României este un pilon de stabilitate și securitate regională, iar ca al doilea mare producător de gaze naturale din UE și cu un mix energetic diversificat, țara se îndreaptă spre independența energetică totală până în 2030, a declarat Excelența Sa Laura Popescu, Ambasadorul României în Regatul Unit, cu ocazia conferinței “Abordare internațională: Viitorul energetic al României”, organizate de Energynomics la Londra.
„România este extrem de bine poziționată pentru a-și consolida și extinde legăturile economice și comerciale cu Regatul Unit, în special în domeniul strategic al energiei. Țara se numără printre cele mai favorabile locații din Europa pentru investiții în energie regenerabilă, având unele dintre cele mai bune condiții pentru producția de energie solară și eoliană”, a spus ea, adăugând că, în prezent, securitatea este atât o chestiune economică, cât și un imperativ geopolitic.
Ambasadorul a adăugat că războiul din Ucraina a remodelat peisajul de securitate la nivel european, întărind nevoia de reziliență, diversificare și cooperare strategică. În acest context mai larg, România s-a dovedit un aliat crucial pentru partenerii vulnerabili din regiunea Mării Negre, în special Republica Moldova și Ucraina.
„Am sprijinit ferm Ucraina, furnizând ajutor umanitar și facilitând rutele de aprovizionare. De asemenea, am pledat constant pentru integrarea europeană a Republicii Moldovei, oferind ajutor economic, sprijin politic și consolidând legăturile transfrontaliere prin inițiative care o ajută să își reducă dependența energetică de Rusia. Amplasarea noastră geografică ne oferă atât oportunitatea, cât și responsabilitatea de a acționa ca o punte între Est și Vest, asigurându-ne că regiunea extinsă a Mării Negre nu este supusă niciunei presiuni externe”, a declarat ambasadorul.
În acest context, România își menține cu fermitate angajamentul de a promova securitatea energetică, de a reduce decalajele de dezvoltare și de a consolida conectivitatea regională prin intermediul Uniunii Europene, al NATO și al principalelor inițiative strategice. Țara va continua să pledeze pentru proiecte care sporesc interconectivitatea, reziliența și prosperitatea comună.
Conferința “Abordare internațională: Viitorul energetic al României” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor AJ Brand, Elektra Renewable Support, Adrem Asset Management, Enexus, Nofar Energy, Parapet, Wiren.