România își reafirmă angajamentul față de durabilitate și competitivitate economică prin continuarea punerii în aplicare a așa numitului “Green Deal Industrial Plan” la nivel național. În ciuda incertitudinilor globale și a discuțiilor privind reducerea ambițiilor privind protecția mediului, România este hotărâtă să își mențină cursul către un viitor mai verde și mai competitiv, a declarat Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Guvernului Românieicu ocazia conferinței “Abordare internațională: Viitorul energetic al României”, organizate de Energynomics la Londra.
„În ultima vreme, am auzit că am putea renunța la ambițiile privind ecologizarea planetei. De ce ar trebui să facem asta? De ce să nu ne uităm la competitivitate? De ce să nu ne reconsiderăm obiectivele? România rămâne hotărâtă să meargă mai departe cu programul Green Deal – poate cu o abordare diferită, poate înțelegând mai bine ce înseamnă cu adevărat și luând în considerare și competitivitatea. În general, cred că este responsabilitatea noastră să asigurăm un viitor mai bun pentru generațiile următoare. Trebuie să garantăm că acestea moștenesc o planetă mai sănătoasă, o industrie competitivă, locuri de muncă stabile și energie sigură. În plus, trebuie să ne asigurăm că și generațiile viitoare vor avea un viitor durabil pe această planetă. Din acest motiv, România continuă acest parcurs”, a declarat Spătaru.
Pentru a se alinia la obiectivele europene, România a elaborat deja un plan industrial Green Deal, care prezintă industriile-cheie care urmează să fie dezvoltate și resursele disponibile pentru extinderea lor durabilă. Inițiativa este esențială pentru a garanta că viitoarele industrii au acces la surse de energie stabile, în special din resurse regenerabile, menținând în același timp competitivitatea industrială a țării.
Potrivit lui Spătaru, în contextul provocărilor pe care le ridică prețurile mari la energie și întreruperile în lanțurile de aprovizionare, România recunoaște necesitatea unei tranziții energetice durabile. În loc să regreseze la practici învechite, guvernul consideră că inovarea și investițiile în energia regenerabilă reprezintă fundamentul creșterii pe termen lung.
În anii trecuți, Europa s-a îndepărtat de industrie, concentrându-se pe cercetare, obținerea de licențe și externalizare. Cu toate acestea, pandemia, criza energetică și schimbările geopolitice au demonstrat necesitatea unui sector industrial robust, ancorat la nivel local. Spătaru a reamintit că, în martie, s-a declarat oficial că „nu există viitor pentru Uniunea Europeană fără o bază industrială puternică”.
De asemenea, oficialul și-a exprimat încrederea că 2026 este anul în care România va adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE): „Doar pentru a fi foarte clar, 2026 este momentul în care vom intra în OCED”, a spus el atunci când Edward Randolph, director de investiții la Amber Infrastructure, s-a referit la acest aspect: „Odată ce aderarea la OCDE va fi rezolvată, mă aștept să văd un aflux imens de capital în România”.
Conferința “Abordare internațională: Viitorul energetic al României” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor AJ Brand, Elektra Renewable Support, Adrem Asset Management, Enexus, Nofar Energy, Parapet, Wiren.