Acasă » Interes general » România – lipsa unei legislații clare în privința prosumatorilor şi comunităților de energie

România – lipsa unei legislații clare în privința prosumatorilor şi comunităților de energie

29 ianuarie 2024
Interes general
energynomics

România nu dispune de o legislație clară pentru Prosumatori şi Comunitățile de Energie, și deși legea se află în Parlament, aceasta ridică noi dificultăți generate de majorarea pragului de la 400 KW la 900 KW şi amendamente extrem de nocive, iar în privința comunităților, subiectul pare să fie evitat în totalitate, atrage atenția Asociația Prosumatorilor şi a Comunităților de Energie din România.

„O privire atentă asupra Componentei C6. Energie dezvăluie o situație îngrijorătoare legată de capacitatea închisă de producere a energiei pe bază de cărbune şi hidrocarburi, fără a se aduce deloc alternative. În ceea ce priveşte noile capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile, statul român se angajează să finalizeze, până în trimestrul II al anului 2024, o capacitate de 950 MW de energie din surse regenerabile (energie eoliană şi solară), adusă în funcțiune şi conectată la rețea. Până acum, nu cred că avem 1%. Vorbim de investiții ale statului, nu private. Un Raport al Curții de Conturi, pe final de an 2023, a atras atenția asupra neîndeplinirii obiectivului propus pentru anul 2022, privind creşterea puterii instalate în noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile, cu un impact negativ asupra producției de energie electrică şi a independenței energetice, dar şi faptul că România nu are aprobată o Strategie Energetică Națională. Chiar mai mult, România importa energie cu o balanță pe deficit de 735,8 milioane de euro”, susține Dan Pîrşan, preşedintele Asociației Prosumatorilor şi a Comunităților de Energie din România, citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat al asociației, Programul RepowerEU este extrem de vast, însă autoritățile de la Bucureşti ignoră faptul că Uniunea Europeană cere statelor-membre adoptarea prevederilor pentru a se asigura că toate clădirile noi sunt „pregătite pentru energia solară”.

În acest context, specialiştii amintesc de obligativitatea instalării energiei solare pe acoperiş pentru: toate clădirile publice şi comerciale noi cu suprafață utilă mai mare de 250 mp, până în 2026; toate clădirile publice şi comerciale existente cu suprafață utilă mai mare de 250 mp, până în 2027; toate clădirile rezidențiale noi până în 2029.

„Îngrijorarea noastră creşte în legătură cu lipsa unei legislații clare pentru Prosumatori şi Comunitățile de Energie. Legea privind Prosumatorii se află în Parlament, cu dificultăți generate de majorarea pragului de la 400 KW la 900 KW şi amendamente extrem de nocive. În ceea ce priveşte Comunitățile de Energie, subiectul pare să fie evitat în totalitate în legislație”, notează Asociația Prosumatorilor şi a Comunităților de Energie din România.

Săptămâna trecută, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat, într-un comunicat de presă, că România va încasa 288 de milioane de euro de la Comisia Europeană (CE) pentru punerea în aplicare a investițiilor prin RePowerEU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *