Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » România finalizează Planul de urgenţă pentru aprovizionarea cu gaze

România finalizează Planul de urgenţă pentru aprovizionarea cu gaze

19 iunie 2015
Consumatori
Bogdan Tudorache

Imediat după anunţul Comisiei Europene, care a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CEJ) pentru că nu a adoptat un Plan de urgență în temeiul Regulamentului (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale, Guvernul a anunţat joi seara (18 iunie), că a definitivat miercuri, 17 iunie, acest document.

În ultima clipă, Ministerul Energiei (MEIMMMA) a finalizat documentul, se arată într-un comunicat remis energynomics.ro joi în jurul orelor 18.00.

„În data de 17 iunie 2015, elaborarea Planului de Urgenţă a fost finalizată de către MEIMMMA, iar documentul a fost transmis Comisiei Europene. Totodată, au fost notificate şi Autorităţile Competente din Ungaria şi din Bulgaria, în scopul consultării acestora, conform procedurii impuse de prevederile Regulamentului (UE) nr.994/2010.

Regulamentul UE privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale creează un indicator comun pentru a evalua amenințările grave la adresa securității aprovizionării cu gaze

Ulterior primirii răspunsurilor din partea Comisiei Europene precum şi din partea Autorităţilor Competente din ţările vecine menţionate, Ministerul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri va adopta forma finală a Planului de Urgenţă şi îl va face public, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.994/2010”, se arată în comunicatul Ministerului.

Ministerul nu clarifică, însă, care este stadiul procesului anunţat joi dimineaţa de CE.

Ce cuprinde Planul de urgenţă

Directivele în materie au ca obiectiv garantarea faptului că statele membre sunt bine pregătite pentru a face față unor eventuale întreruperi ale aprovizionării. În acest scop, statele membre trebuie să elaboreze, printre altele, planuri de urgență și să le notifice Comisiei Europene. Un Plan de urgență stabilește măsurile și procedurile care intră în vigoare în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze și care sunt bine coordonate cu statele membre vecine. Statele membre au avut obligația de a adopta aceste planuri până la data de 3 decembrie 2012, conform Agerpres.

În noiembrie 2013, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere deoarece nu a adoptat un plan național de urgență. În noiembrie 2014, Comisia a emis un aviz motivat, deoarece România era încă în neconformitate cu regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze. Planul de urgență încă nu a fost adoptat și acest lucru poate afecta capacitatea României de a face față unei posibile situații de criză.

Regulamentul UE privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale creează un indicator comun pentru a evalua amenințările grave la adresa securității aprovizionării cu gaze. De asemenea, regulamentul UE

  • definește standardul de aprovizionare pe care țările din UE trebuie să se pregătească să îl respecte, chiar și în cazul unei întreruperi;
  • solicită statelor membre să desemneze o autoritate responsabilă în mod specific pentru aprovizionarea cu gaze;
  • solicită autorității să creeze un plan de acțiune preventiv care să evalueze riscurile legate de aprovizionare și să propună măsuri preventive, cum ar investițiile în conducte noi;
  • solicită autorității să elaboreze planuri de urgență pentru a face față unei crize;
  • instituie un grup de coordonare pentru gaze, pentru a coordona acțiunile și a permite realizarea unui schimb de informații între autoritățile naționale și industrie.

La 16 octombrie 2014, Comisia a publicat comunicarea privind testele de rezistență care analizează efectele unei posibile întreruperi, parțiale sau totale, a aprovizionării cu gaze naturale din Rusia. Una dintre principalele concluzii a fost că sporirea cooperării și coordonării poate atenua substanțial impactul unei întreruperi. În paralel cu testele de rezistență, a fost adoptat un raport privind punerea în aplicare a Regulamentului privind securitatea aprovizionării. Acesta a demonstrat ca regulamentul a produs deja efecte benefice importante privind securitatea aprovizionării cu gaze a Europei, atât în ceea ce privește pregătirea pentru o situație de criza, cât și în ceea ce privește măsurile de atenuare a efectelor acesteia. În același timp, raportul a evidențiat și domeniile în care îmbunătățirea punerii în aplicare poate consolida și mai mult securitatea aprovizionării cu gaze a Europei. În prezent, Comisia lucrează la o revizuire a regulamentului. Revizuirea nu înseamnă că aplicarea regulamentului poate fi suspendată. Prin urmare, Comisia își continua eforturile pentru a încuraja o mai buna respectare a dispozițiilor existente.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *