Acasă » Electricitate » ROENEF: AR trebui să renovăm de trei ori mai mult pentru a ne îndeplini țintele climatice

ROENEF: AR trebui să renovăm de trei ori mai mult pentru a ne îndeplini țintele climatice

28 iunie 2023
Electricitate
energynomics

Rata de renovare energetică ar trebui să se tripleze pentru ca România să se alinieze termenelor directivei europene privind obiectivelor climatice şi energetice, arată, luni, Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF).

Potrivit sursei citate, sectorul construcțiilor reprezintă aproximativ 8,2% din PIB-ul UE, respectiv 10% din totalul ocupării forței de muncă.

„Sectorul construcțiilor are un rol central în atingerea obiectivelor climatice şi energetice setate de Directiva UE EPBD şi aprobate de Parlamentul European în martie anul acesta, cu termene limită pentru 2030, respectiv 2050. Sectorul construcțiilor reprezintă aproximativ 8,2% din PIB-ul UE, respectiv 10% din totalul ocupării forței de muncă, iar în ceea ce priveşte rata de renovare energetică, aceasta ar trebui să se tripleze pentru ca România să se alinieze termenelor directivei”, se precizează într-un comunicat al ROENEF citat de Agerpres.

Asociația a salutat adoptarea raportului privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) de către Parlamentul European şi a precizat că sprijină toate amendamentele adoptate la 14 martie 2023. Directiva prevede instituirea unui cadru adecvat de reglementare, financiar şi indicativ pentru sprijinirea renovării clădirilor, introducerea unor standarde minime de performanță energetică (MEPS), o schemă de certificate de performanță energetică (EPC) îmbunătățită şi implementarea standardului de construcție cu emisii zero într-un ritm mai accelerat.

Reprezentanții asociației atrag atenția asupra importanței renovării eficiente a întregului stoc de clădiri de pe suprafața UE, inclusiv România, renovare care cade sub incidența directă a jucătorilor din domeniul construcțiilor.

„Pentru a ne atinge obiectivele climatice şi energetice, rata de renovare energetică ar trebui să se tripleze şi să urmărească transformarea stocului de clădiri în clădiri cu consum de energie aproape zero, inclusiv în România. Să nu uităm de beneficiile la nivel de calitate a vieții, economii indirecte, respectiv locuri de muncă produse de renovare. Pentru fiecare 1 milion de euro investit în renovarea energetică a clădirilor, în UE sunt create în medie 18 locuri de muncă. Renovarea eficientă a clădirilor de birouri creşte productivitatea cu aproximativ 12%, ceea ce duce la un beneficiu potențial de aproximativ 500 de miliarde euro pentru economie pe an. Mai mult, renovarea eficientă a spitalelor reduce spitalizarea cu 11%, producând economii potențiale de aproximativ 45 de miliarde de euro pe an pentru sectorul medical, la nivelul UE”, a declarat Mihai Moia, directorul executiv al Asociației ROENEF.

Potrivit reprezentantului ROENEF, România ar trebui să se concentreze pe aspecte esențiale, precum stabilirea unei foi de parcurs clare pentru îmbunătățirea performanței energetice a stocului de clădiri existent, dezvoltarea de tehnologii digitale pentru a măsura performanța energetică exactă a stocului de clădiri, măsurarea consumului de energie pentru încălzire şi răcire în tranziția către clădirile decarbonate. O altă măsură importantă pentru țara noastră ar fi implementarea ghişeelor unice private şi publice pentru a oferi consiliere personalizată, dar şi alinierea la acțiunea de reducere a claselor de performanță energetică (EPC) şi Clasa G la 15% din stocul de clădiri din statele membre.

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri – ROENEF reprezintă o asociație non-profit, apolitică, formată din companii multinaționale precum Saint-Gobain, Rockwool, Knauf Insulation, Signify, Danfoss, VELUX Romania, Alukonigstahl, URSA, SOMFY, Schneider Electric, ALUPROF, DAIKIN şi PERI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *