Acasă » Interes general » Radu Crăciun: România, sub spectrul unor oportunități importante; vedem investiții străine masive

Radu Crăciun: România, sub spectrul unor oportunități importante; vedem investiții străine masive

28 iunie 2023
Interes general
energynomics

Repoziționarea afacerilor globale se realizează pe coordonate geostrategice, iar România este în tabăra potrivită pentru a beneficia de aceste repoziționări, aceasta fiind una dintre oportunitățile importante pe care le are țara noastră, a afirmat luni Radu Crăciun, analist economic, membru fondator al Asociației Analiştilor Financiari Bancari, conform Agerpres.

„România se află sub spectrul a trei oportunități foarte importante şi ar trebui să ne dăm o silință foarte mare ca să aruncăm această țară în criză, în pofida acestor oportunități”, a menționat Radu Crăciun, la FIAR 2023.

„Vedem deja investiții străine care pleacă din țări mai puțin prietenoase şi care se îndreaptă către România. Chiar dacă e vorba de investiții străine directe, cred că nu trebuie să subestimăm efectul de angrenare pe care aceste investiții străine le vor avea şi în ce priveşte mediul de afaceri românesc”, a adăugat Radu Crăciun.

Potrivit acestuia, a doua mare oportunitate este PNRR-ul.

„Vorbim de zeci de miliarde de euro care ar putea să vină în România, să contribuie la dezvoltarea infrastructurii şi nu numai, să aibă un efect de angrenare în economia românească. A treia oportunitate despre care de-abia acum începe să se vorbească – şi care pe plan local a fost din păcate ignorat multă vreme – este procesul de reconstrucție a Ucrainei”, a adăugat Radu Crăciun.

El a menționat că Ucraina va avea nevoie de cel puțin 400 de miliarde de dolari, procesul de reconstrucție – şi logic ar fi ca țările care sunt cele mai apropiate de de Ucraina să fie parte a acestui proces.

„Deci, astea sunt cele trei astre care se pot alinia foarte frumos pentru România. Din punctul meu de vedere, riscurile pentru România nu sunt externe, ele sunt mai degrabă interne. Care sunt amenințările interne? În primul rând, pe termen scurt este dezechilibrul bugetar, care necesită o serie de măsuri pe care am spus-o şi o mai spun, guvernele României n-au fost niciodată în stare să le ia singure”, a mai spus Crăciun.

Potrivit acestuia, toate ajustările bugetare majore ale României în istorie s-au făcut cu Fondul Monetar Internațional.

„De fiecare dată când bugetul României a luat-o pe arătură, deficitul de cont curent a ajuns la valori foarte mari, toate ajustările s-au făcut în urma unor programe FMI. De data asta ar trebui ca Guvernul să o facă sigur. Marele semn de întrebare este dacă va reuşi să facă acest lucru singur pentru că ceea ce vedem în momentul de față este că această alocare neoptimă a resurselor bugetare are nu doar consecințe economice, ci şi consecințe sociale extrem de de puternice – şi am văzut tensiunile care sunt în stradă şi a celor care sunt dezavantajați de alocarea resurselor, dar şi a celor care sunt avantajați de alocarea resurselor – şi nu pot să piardă privilegiile pe care le au”, a adăugat Radu Crăciun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *