Acasă » Electricitate » Politici, soluții tehnice și soluții de finanțare pentru eficiență energetică (Constanța, 3 apr)

Politici, soluții tehnice și soluții de finanțare pentru eficiență energetică (Constanța, 3 apr)

15 aprilie 2019
Electricitate
energynomics

A doua ediție a anului din seria “Eficienţă energetică pentru rezultate care contează” – „Eficiență energetică – oportunitățile momentului”, a reunit în sala Ovidiu de la hotelul Ibis din Constanța peste 50 de persoane interesate de această temă la nivel local. Organizată cu recomandarea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, conferința s-a bucurat, pentru al doilea an la rând, de încrederea Primăriei Municipiului Constanța, care a fost reprezentată la cel mai înalt nivel între vorbitorii invitați.

Conferința a fost deschisă de președintele Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța Dănuț Jugănaru, urmat de primarul municipiului Constanța. Decebal Făgădău a vorbit despre numeroasele oportunități pe care le oferă zona Constanței pentru industria energetică: “Ne aflăm la Constanța, cel mai mare și cel mai adânc port la Marea Neagră, port dunărean, totodată, prin canalul Dunăre-Marea Neagră. Ne aflăm în vecinătatea singurei capacități de producție energetică nucleară a României. Ne aflăm în capitala informală a unei regiuni ce este gazdă pentru cea mai mare densitate de ferme eoliene din Europa. Ne aflăm într-o zonă în care s-au încheiat etapele de explorare pentru zăcămintele de gaze naturale din offshore, iar în acest an vor începe exploatările”.

Eficiența energetică trebuie luată în considerare în toate achizițiile publice

Multe dintre traseele energetice relevante pentru regiune trec prin zona Constanței, a subliniat primarul, care s-a referit la implicarea constantă în evenimentele de afaceri pentru a demonstra deschiderea autorităților față de companii și experți din mediul privat.

Decebal Făgădău s-a referit la perspectivele apropiate de concretizare a unor proiecte importante în domeniul valorificării energetice a hidrogenului. “În 2017, prețul unui autobuz pe hidrogen era de 850.000 până la un milion de euro. În februarie 2019, autobuzele costau undeva în jur de 600.000-650.000 de euro”, a precizat Făgădău, amintind că Europa este lider global și alocă finanțări semnificative pentru acest tip de cercetări.

Municipiul are nevoie de investiții pentru producția de energie termică, a mai spus primarul. “Împreună cu ministerul Energiei căutăm soluții să transferăm compania existentă către municipalitate”, pentru ca împreună cu finanțatori instituționali, cu fonduri europene și alături de mediul privat să modernizeze capacitățile de producție și transport energie termică.

Eficiența energetică trebuie luată în considerare în toate achizițiile publice, a precizat primarul: “Nu există niciun produs în care să nu putem include în termenii de referință o bonificație pentru producătorul sau lanțul de producție-distribuție care încurajează politicile de eficiență energetică”, a mai spus Decebal Făgădău. “Pentru toate temele incluse în agenda conferinței, vă invit să considerați Constanța drept un oraș-pilot, disponibil să lucreze cu dumneavoastră”, s-a adresat primarul companiilor din sectorul energetic.

Obligații, noutăți legislative, oportunități de finanțare

Bogdan Anton, reprezentând Departamentul pentru eficiență energetică, din cadrul ANRE a expus prevederile legislative privind eficiența energetică in industrie, administrație și la nivel rezidențial, în contextul cadrului european și național pentru politicile climatice și energetice. Raportul privind progresul înregistrat în îndeplinirea obiectivelor naționale de eficiență energetică se elaborează către Departamentul pentru Eficiență Energetică din cadrul ANRE și se transmite către Guvernul României, în vederea informării Comisiei Europene, până la data de 30 aprilie a fiecărui an, a reamintit Bogdan Anton. În 2018, doar 41 de localități de peste 20.000 de locuitori, din 107 identificate de INS, au transmis către ANRE Programul de îmbunătățire a eficienței energetice – PIEE și doar 55 (circa 8%) din cele 669 de unități administrative cu 5.000, până la 20.000 de locuitori, au transmis PIEE către ANRE. În prezent, se află în curs de abrogare și aprobare o nouă decizie pentru Modelul privind întocmirea PIEE aferent localităților cu o populație mai mare de 5.000 locuitori, a anunțat Bogdan Anton. “Până la sfârșitul lunii mai, se pot transmite observații la documentul de discuție aflat pe site-ul ANRE”, a cerut el.

Raportul anual de monitorizare a implementării Planului Național de Acțiune în domeniul Eficienței Energetice – PNAEE, pentru anul anterior, se elaborează până la data de 30 aprilie, pe baza rapoartelor primite de autoritate.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI BOGDAN ANTON

Domnia sa a expus noile proiecte europene la care ANRE participă anul acesta, (Horizon2020 – ENSMOV și Horizon2020 – LABEL2020), dar și programele europene de finanțare a acțiunilor privind eficiența energetică, subliniind termenele limită pentru transmiterea ofertelor și valoarea fondurilor disponibile.

Valorificarea deșeurilor prin incinerare sau tratare biologică

În intervenția domniei sale, Romulus Berdei, director general Control Point, a abordat conceptul de economie circulară pentru managementul deșeurilor, de la colectare, la sortare și valorificare eficientă a acestora. Reprezentantul Control Point a expus două soluții testate de valorificare a deșeurilor municipale și industriale bazate pe tehnologii furnizate de către Hitachi Zosen Inova (HZI):

  • incinerarea deșeurilor municipale solide și industriale cu recuperarea energiei
  • recuperarea energiei prin tratare biologică în mediu anaerob, pentru valorificarea biogazului.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ROMULUS BERDEI

Compania brașoveană Control Point este partenerul oficial în România al grupului finlandez Valmet – divizia Automation și are deja un portofoliu de automatizare extins în ambele tipuri de soluții pentru valorificarea deșeurilor. “Incineratoarele cu recuperare de energie sunt o soluție verificată pe termen lung, cu ardere pe grătar, utilizarea energiei, tratarea gazelor de ardere și recuperarea materialelor”, a explicat Romulus Berdei. Din 2010, experții Control Point au lucrat cu numeroși clienți în zeci de proiecte de acest tip, în principal în Marea Britanie, Finlanda, Austria și Franța.

“Dintr-o tonă de deșeuri poate rezulta, pe lângă abur, până la 3,4 MWh de energie termică sau până la 1,1 MWh de electricitate”, a exemplificat Romulus Berdei, “în condițiile în care energia termică poate fi convertită în electricitate sau extrasă ca abur sau apă caldă pentru încălzirea centralizată”.

Digestia anaerobă este a doua soluție expusă de Romulus Berdei, drept posibil răspuns la obligațiile de a elimina depozitarea deșeurilor în câmp deschis.

MET România Energy propune eficiență la îndemâna partenerilor

Constantin Costea, Director Adjunct MET România Energy, al treilea cel mai mare furnizor de energie electrică și furnizorul de pe piața en-gros de gaze naturale poziționat pe locul al IV-lea (cu peste 4TWh tranzacționați anual), a prezentat cele 6 linii de business al companiei: furnizare și trading de energie electrică și gaze naturale, parte responsabilă cu echilibrarea, respectiv servicii tehnice și proiecte speciale. Constantin Costea a insistat asupra valorilor companiei și asupra capacităților tehnico-economice de a oferi clienților din segmentul de furnizare stabilitatea contractului până la finalul acestuia: “Ne asumăm prețul energiei electrice contractat indiferent de evoluția pieței, acest lucru fiind posibil prin achiziția imediată a cantităților necesare”, a insistat reprezentantul MET România Energy.

Compania a instalat sisteme de telecitire la locurile de consum ale partenerilor, ceea ce permite ca în prezent 35% din cantitatea de energie electrică să fie gestionată în timp real, de la distanță.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CONSTANTIN COSTEA

Pornind de la analiza evoluției cantităților de energie electrică produsă, consumată și a prețurilor de tranzacționare a energiei electrice începand cu 2014, Constantin Costea a vorbit despre o schimbare de mentalitate la care MET contribuie deja: “În prezent, noi consumăm mai degrabă multe resurse pentru că putem, pentru că nu plătim atât de mult, dar începem să percepem costul tot mai ridicat și, de aici, nevoia unui management corect pentru eficientizarea resurselor folosite”, a declarat Costea.

Eximprod: Eficiență prin automatizare și IoT SCADA

Horia Gârlonța, șeful Departamentului SCADA din cadrul Eximprod, a prezentat o companie 100% românească, activă de peste 20 de ani, cu patru fabrici și peste 450 de angajați. Eximprod lucrează cu toți marii actori din transportul și distribuția de energie electrică din România, precum și cu marii producători de echipamente (Siemens, ABB, Alstom, Schneider).

“Avem una dintre cele mai mari echipe de IoT și dezvoltare software pentru industria energetică din România, cu peste 80 de oameni”, a subliniat Horia Gârlonța, înainte de a prezenta în detaliu echipamentul ES200 realizat în cooperare cu CISCO.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI HORIA GÂRLONȚA

În general, mediul SCADA cel mai des întâlnit presupune echipamente de vârste diferite, provenind de la furnizori diferiți. Aceasta înseamnă că programele software diferă în funcție de furnizor, sunt cel mai adesea embedded hardware, iar fiecare echipament acoperă câte o funcție. Ca urmare, nu poate fi asigurat un grad ridicat de securitate, iar actualizările se fac cu dificultate. “Echipamentul ES200, creație a echipei Eximprod, încorporează într-un singur produs toate cerințele de securitate și de SCADA”, a spus Horia Gârlonța. ES200 contribuie deja la creșterea performanțelor operaționale în rețelele de distribuție ale Electrica și E.ON, iar la Monsson este principalul echipament care asigură conversia datelor din toate parcurile propriii și în sistemul de dispecerat.

Reprezentantul Eximprod a mai prezentat o aplicație care rulează pe platforma Siemens MindSphere, oferind performanțe scalabile și eficiență energetică în clădiri. Sistemul colectează date în timp real, construiește profiluri pentru utilizatori și zone precizate, stochează informația în cloud, permite vizualizarea inclusiv pe dispozitive mobile, lansarea de alerte, precum și identificarea acțiuni recomandate pentru administratorii clădirilor.

Finanțare, garanții și asigurări de la EximBank

Florentina Drogeanu, Director Agenție Constanța Eximbank a prezentat modalitățile prin care banca se implică în susținerea și promovarea mediului de afaceri românesc. “Ca orice altă bancă, avem în portofoliu produse și servicii bancare ce pot fi accesate de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacții internaționale, ori se adresează numai pieței interne”, a spus Florentina Drogeanu. În plus, EximBank oferă băncilor comerciale de pe piața locală garanții și asigurări de stat ce facilitează accelerarea creditării firmelor locale, în condiții mai bune de acoperire a riscurilor. “Pentru că suntem unica bancă din România ce acționează ca agent al statului, emitem garanții suverane ce reduc riscurile asociate creditării facilitând astfel accesul companiilor la finanțare”, a subliniat reprezentanta EximBank.

DESCARCĂ PREZENTAREA FLORENTINEI DROGEANU

“Noi, la EximBank, ne adresăm exclusiv clienților corporate, ceea ce ne permite să avem specialiștii și toată atenția concentrate pe specificul și nevoile companiilor”, a subliniat Florentina Drogeanu. “Apoi, faptul că suntem unica instituție autorizată în numele și contul statului, ne permite accesarea garanțiilor și contra-garanțiilor pentru construirea unor soluții de finanțare care poate în alte bănci comerciale se blochează în lipsa unei colateralizări corespunzătoare”, a mai spus ea.

Domnia sa a expus și serviciile de minimizare a riscurilor prin oferirea de informații comerciale despre activitatea unui potențial partener de afaceri din țară sau din străinătate, care pot conta în luarea unei decizii de colaborare, precum și pachetul de asigurări oferite de EXIMASIG, societate de asigurări deținută de EximBank.

Inițiativa GEFF – finanțare ieftină pentru consumatorul final

Raluca Roșca, Tractebel Advisory and Advanced Analytics, EBRD GEFF Romania / Tractebel Engineering a prezentat cel mai recent proiect al BERD de finanțare și consultanță în eficiență energetică în România. Din iunie 2017, inițiativa pune la dispoziția sectorului rezidențial 100 de milioane de euro. 75 de milioane au mers către două bănci comerciale (Banca Transilvania și Unicredit). „Cu susținerea tehnică din partea Tractebel Engineering, 58 de milioane de euro erau deja utilizate de 1.700 de gospodării din România, la finalul lunii februarie”, a spus Raluca Roșca. “În prezent, probabil că vorbim despre circa 65 de milioane de euro”.

10 milioane de euro au fost împrumutați către UniCredit Consumer Financing, care va lansa un produs în viitorul apropiat, iar circa 15 milioane de euro urmează a fi alocați unei instituții financiare până la finalul anului.

DESCARCĂ PREZENTAREA RALUCĂI ROȘCA

Prin intermediul băncilor asociate, persoanele fizice pot obține finanțare la costuri mai mici decât cele existente pe piață pentru îmbunătățirea performanțelor energetice ale locuințelor prin credite ipotecare, credite de consum și carduri de credit.

“Ceea ce ne propunem este să susținem investițiile în imobile verzi şi în achiziţia de echipamente şi materiale cu performanţe energetice ridicate din partea celor care, ca și mine sau ca și dumneavoastră, sunt interesați de eficiența energetică a locuinței, într-un mod simplu și nebirocratic”, a subliniat Raluca Roșca.

Pentru mai multe informații vizitați site-ul facilității sau contactați consultantul facilității (Tractebel Engineering) trimițând un e-mail sau folosind help-line 031 22 48 104.

În finalul seriei de prezentări, Laura Buzatu, consilier juridic în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia, a expus în calitate de expert, proiectul DeCarb (descarcă PREZENTAREA). Finanțat prin programul INTERREG EUROPE 2014-2020, proiectul urmărește să sprijine regiunile cu activitate intensă în domeniul exploatării cărbunelui să treacă prin tranziția energiei ecologice fără a avea un impact negativ asupra stabilității economice și sociale.

Conferința a fost organizată de energynomics.ro cu susținerea partenerilor noștri: Control Point powered by Valmet, EBRD GEFF Romania / Tractebel Engineering, Enevo Group, Eximbank, Eximprod, MET România Energy, Ridgid – Emerson.

Despre campanie

În intervalul februarie-noiembrie 2019, am programat 7 conferinţe menite să informeze cu privire la necesitatea și beneficiile aplicării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.

În fiecare eveniment, vorbitorii invitaţi abordează teme precum: legislaţie şi reglementare în domeniul eficienţei energetice, finanţarea proiectelor de eficienţă energetică şi sprijinul de care pot beneficia autorităţile publice şi întreprinderile mici şi mijlocii.

Conferinţele anului 2019

Conferinţele din cadrul campaniei “Eficienţă energetică pentru rezultate care contează”, se bucură de susţinerea partenerilor strategici precum: ANRE, AIIR-FV, #better, SAMER.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *