Acasă » Regenerabile » Vânzarea-record a certificatelor verzi, o gură de oxigen pentru producători; în piață rămân, totuși, 11,5 mil. CV nevândute

Vânzarea-record a certificatelor verzi, o gură de oxigen pentru producători; în piață rămân, totuși, 11,5 mil. CV nevândute

17 aprilie 2019
Regenerabile
Energynomics

Bogdan Tudorache

Volumul-record de certificate verzi, de circa 993 de mii de unități, vândut vineri pe segmentul pieței centralizate spot PCSCV trebuie pus pe seama închiderii lunii de realizare a cotei obligatorii, a declarat pentru energynomics.ro Martin Moise, vicepreședinte Patres.

”Furnizorii trebuie să-și îndeplinească la finalul lunii, conform noii metodologii ANRE, cota obligatorie. În caz contrar ei riscă amenzi”, a spus Moise, explicând că furnizorii caută, totuși, să-și acopere necesarul prin contracte bilaterale.

”Vânzarea de vineri a reprezentat o gură de oxigen pentru unii jucători care anterior nu vânduseră certificate. Însă în piață excesul de certificate este uriaș, de aproximativ 11,5 milioane de unități”, a spus Moise.

Conform noii metodologii ANRE, furnizorii au la dispoziție o perioadă de cinci zile lucrătoare pentru a efectua achiziții de CV pentru completarea cotelor obligatorii, în prima luna de după finalul trimestrului vizat. Vânzarea are loc cu șase zile lucrătoare înainte de încheierea lunii în cauză. Altfel spus, perioada de achiziție a început pe 12 aprilie și se va încheia pe 18 aprilie.

Iată rezultatul licitațiilor de până în prezent de pe segmentul PCSCV:

  • 12 aprilie – 992.969 CV
  • 15 aprilie – 2.187 CV
  • 16 aprilie – 21.390 CV (h 14.30).

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *