Acasă » Uncategorized » Caravana pentru eficiență energetică a revenit la Iași, pentru al treilea an la rând (26 feb)

Caravana pentru eficiență energetică a revenit la Iași, pentru al treilea an la rând (26 feb)

1 martie 2019
Evenimente Trecute
energynomics

Prima ediție a anului din seria “Eficienţă energetică pentru rezultate care contează” – „Eficiență energetică – oportunitățile momentului”, a reunit în salonul Mezanin al hotelului Unirea din Iași peste 60 de persoane implicate în dinamica eforturilor necesare pentru un plus de eficiență energetică la nivel local. Organizată cu recomandarea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, conferința s-a bucurat, pentru al treilea an la rând, de încrederea Primăriei Municipiului Iași, care a fost reprezentată între vorbitorii invitați.

Conferința a fost deschisă de Cătălin Boghiu, responsabil de proiectele de tip Smart City ale municipalității Iași. Între acestea se numără digitalizarea serviciilor municipale și deschiderea accesului la informațiile publice (open data) pentru toți cei interesați. Un pas în această direcție a fost făcut, la jumătatea lunii februarie, când Primăria Iași a început să ofere acces gratuit la internet wi-fi pentru toți călătorii care folosesc cele 259 de tramvaie și autobuze administrate de Compania de Transport Public.

Planurile Primăriei Iași pentru un oraș inteligent

Cătălin Boghiu s-a referit la acțiunile și proiectele Primăriei în programul Smart City. Principalul element în zona de energie electrică are legătură cu iluminatul public. “ Pentru a putea lansa un proiect de investiție, am cumpărat întreaga rețea de iluminat public, în valoare de 210.000 de euro, după care am pregătit un proiect de reabilitare, modificare, extindere și eficientizare a rețelei, în valoare de 4,6 milioane de euro”, a spus Boghiu. Vor fi introduse sisteme de iluminat cu LED, sisteme de telegestiune și puncte de telegestiune pe fiecare stâlp, precum și panouri solare. “Vom mai introduce senzori care vor permite creșterea și reducerea intensității iluminării, automat, în funcție de lumina ambientală”, a exemplificat Boghiu.

În zona de energie termică, reprezentantul primăriei a amintit de cele 61,7 milioane de euro investite pentru retehnologizarea instalațiilor de la CET Iași. “În etapa a doua, ne ocupăm de reabilitarea rețelelor termice primare și secundare, o investiție de 21,7 de milioane de euro”, a completat Boghiu. El s-a mai referit la proiectul de 2,8 milioane de euro, prin care, din septembrie 2018, Veolia produce energie electrică și termică, în cogenerare, într-un grup de 4MW.

Unul dintre cele mai interesante proiecte ale primăriei este crearea unui așa-numit blockchain energetic, care să cupleze mai multe clădiri, astfel încât să permită transferul de energie de la clădiri „pozitive” (care produc mai multă energie decât consumă, în general clădiri industriale) către clădiri “negative” energetic.

Valorificarea deșeurilor prin incinerare sau tratare biologică

În intervenția domniei sale, Romulus Berdei, director general Control Point, a extins una dintre temele atinse și de oficialul Primăriei Iași, explicând conceptul de economie circulară pentru managementul deșeurilor, de la colectare, la sortare și valorificare eficientă a acestora. Municipiul Iași a introdus câteva inițiative prin care să încurajeze colectarea selectivă a deșeurilor. În plus, o aplicație software permite marilor producători de deșeuri (agenți economici) să anunțe momentul când este optim ca mașinile municipalității să colecteze deșeurile. “Urmează să introducem ghenele de gunoi cu senzor de plin”, a adăugat Cătălin Boghiu, “pentru a modifica traseul mașinilor de colectat astfel încât să reducem consumul de carburanți”.

Reprezentantul Control Point a expus două soluții testate de valorificare a deșeurilor municipale și industriale bazate pe tehnologii furnizate de către Hitachi Zosen Inova (HZI):

  1. incinerarea deșeurilor municipale solide și industriale cu recuperarea energiei
  2. recuperarea energiei prin tratare biologică în mediu anaerob, pentru valorificarea biogazului.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ROMULUS BERDEI

Compania brașoveană Control Point este partenerul oficial în România al grupului finlandez Valmet – divizia Automation și are deja un portofoliu de automatizare extins în ambele tipuri de soluții pentru valorificarea deșeurilor. “Incineratoarele cu recuperare de energie sunt o soluție verificată pe termen lung, cu ardere pe grătar, utilizarea energiei, tratarea gazelor de ardere și recuperarea materialelor”, a explicat Romulus Berdei. Din 2010, experții Control Point au lucrat cu numeroși clienți în zeci de proiecte de acest tip, în principal în Marea Britanie, Finlanda, Austria și Franța.

 

Digestia anaerobă este a doua soluție expusă de Romulus Berdei, drept posibil răspuns la obligațiile de a elimina depozitarea deșeurilor în câmp deschis. “Suntem parte la un asemenea proiect aproape finalizat în Grecia, unde lângă instalația de sortare a deșeurilor au amplasat această stație de tratare, acest digestor. Deșeurile sunt tratate în condiții controlate și pentru o perioadă bine definită, pentru a rezulta un compost care se poate folosi ca îngrășământ. Biogazul este folosit ca materie primă pentru producția de energie termică și energie electrică”, a povestit Romulus Berdei.

Elemente de eficiență energetică propuse de MET România Energy

Theodor Livinschi, director de vânzări la MET România Energy, al treilea cel mai mare furnizor de energie electrică și furnizorul de pe piața en-gros de gaze naturale poziționat pe locul al IV-lea, a prezentat cele 6 linii de business al companiei: furnizare și trading de energie electrică și gaze naturale, parte responsabilă cu echilibrarea, respectiv servicii tehnice și proiecte speciale. Theodor Livinschi a insistat asupra valorilor companiei și asupra capacităților tehnico-economice de a oferi clienților din segmentul de furnizare stabilitatea contractului până la finalul acestuia: “Ne asumăm prețul energiei electrice contractat indiferent de evoluția pieței, acest lucru fiind posibil prin acoperirea imediată a cantităților”, a insistat reprezentantul MET România Energy.

Compania a instalat de sisteme de telecitire la locurile de consum ale partenerilor, ceea ce permite ca în prezent 35% din cantitatea de energie electrică să fie gestionată în timp real, de la distanță. “Pentru maximizarea gradului de eficiență energetică, componenta tehnică este cea mai importantă, dar cea care poate contribui decisiv la atingerea obiectivelor fiecărui consumator este cea conceptuală de înțelegere și de asumare a importanței eficienței energetice. În acest sens, organizăm schimburi de experiență între partenerii noștri și reuniuni de lucru la care participă toate entitățile implicate: transportator, distribuitor, furnizor și consumator”, a explicat Theodor Livinschi, înainte de a enumera în ce poate consta contribuția MET România Energy:

  • Contorizare inteligentă pentru urmărirea și eficientizarea consumului
  • Mentenanță predictivă pentru identificarea măsurilor anterior necesității efective a intervenției
  • Gestionarea dezechilibrelor dintre prognoza de consum și volumul efectiv consumat
  • Implicare în proiecte speciale (audit energetic, consultanță de specialitate, studii de fezabilitate pentru centrală în cogenerare)

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI THEODOR LIVINSCHI

La MET România Energy, grija față de mediul înconjurător s-a concretizat în includerea în ofertă, încă de acum trei ani, a unui pachet de furnizare de energie 100% verde – NaturePower, certificat de TUV. “Ce face deosebit produsul nostru față de altele, este că noi facem balanța la nivel orar și nu la nivel lunar, așa cum este cazul cu alte produse similare”, a precizat Theodor Livinschi.

Eximprod: Inovație românească pentru automatizare și IoT SCADA

Alin Strilciuc, manager de vânzări pentru Regiunea Moldova în cadrul Eximprod, a prezentat o companie 100% românească, activă de peste 20 de ani, cu patru fabrici și peste 450 de angajați. “Produsul nostru fanion este izolatorul folosit în industria energetică și fabricăm întreaga gamă de echipamente de 110 kV (întreruptor, separator, transformator de tensiune și transformator de curent)”, a spus Alin Strilciuc, care a adăugat că Eximprod lucrează cu toți marii actori din transportul și distribuția de energie electrică din România, precum și cu marii producători de echipamente (Siemens, ABB, Alstom, Schneider).

“Avem una dintre cele mai mari echipe de IoT și dezvoltare software pentru industria energetică din România, cu peste 80 de oameni”, a mai spus Andrei Strilciuc, înainte de a prezenta în detaliu echipamentul ES200 realizat în cooperare cu CISCO. “În general, mediul SCADA cel mai des întâlnit presupune echipamente de vârste diferite, provenind de la furnizori diferiți. Aceasta înseamnă că programele software diferă în funcție de furnizor, sunt cel mai adesea embedded hardware, iar fiecare echipament acoperă câte o funcție. Ca urmare, nu poate fi asigurat un grad ridicat de securitate, iar actualizările se fac cu dificultate”. Echipamentul ES200, creație a echipei Eximprod, “înglobează într-un singur produs toate cerințele de securitate și de SCADA”, spune Alin Strilciuc. ES200 contribuie deja la creșterea performanțelor operaționale în rețelele de distribuție ale Electrica și E.ON, iar la Monsson este principalul echipament care asigură conversia datelor din toate parcurile propria și în sistemul de dispecerat.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ALIN STRILCIUC

În cadrul conferinței, Eximprod a prezentat în premieră o aplicatie ruland pe platforma Siemens MindSphere, pentru performanțe scalabile și eficiență energetică în clădiri. Sistemul colectează date în timp real, construiește profiluri pentru utilizatori și zone precizate, stochează informația în cloud, permite vizualizarea inclusiv pe dispozitive mobile, lansarea de alerte, precum și identificarea acțiuni recomandate pentru administratorii clădirilor.

Finanțare prin POIM pentru sisteme de monitorizare a consumurilor energetice

Dr. Ing. Teodor Poiată este manager energetic și membru al Societății Auditorilor și Managerilor Energetici din România – SAMER, responsabil în cadrul Societății cu coordonarea grupului de acțiune a managerilor energetici de localități. Totodată, Teodor Poiată este unul dintre acei puțini manageri energetici care au reușit să folosească bani europeni pentru instalarea unor sisteme de monitorizare a consumurilor energetice la consumatori de peste 1.000 de tepi, prin programul operațional Infrastructură Mare (POIM), obiectivul specific 6.2. “Programul a fost lansat în octombrie 2016, iar până acum au fost semnate 11 contracte, s-au definitivat două, iar alte 10 sunt în curs de evaluare”, a precizat Teodor Poiată. Ultimele rapoarte publice ale ANRE vorbesc despre mai bine de 750 de firme cu un consum energetic de peste 1.000 de tepi, care s-ar califica la accesarea acestui tip de finanțare; cei mai mulți, peste 400 (53%) provin din industria prelucrătoare.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI TEODOR POIATĂ

Teodor Poiată a prezentat un sistem de monitorizare deja pus în operă și a enumerat principalele sale recomandări. Mai întâi, o observație: sistemul de monitorizare a consumurilor energetice este instrumentul principal pentru creșterea eficienței energetice a unei companii. “Prin implementarea unui sistem de monitorizare corespunzător, încă din prima lună de colectare a datelor, prin prelucrarea acestora, se pot identifica măsuri imediate de reducere a consumurilor energetice”, a dat asigurări Teodor Poiată. În plus. forma grafică a prezentării consumurilor energetice indică punctele principale unde se poate acționa în vederea creșterii eficienței energetice, iar transmiterea zilnică automată către toți utilizatorii a rapoartelor orare și zilnice permite luarea de măsuri pe termen scurt și în perspectivă pentru reducerea consumurilor energetice.

Conferința a fost organizată de energynomics.ro cu susținerea partenerilor noștri: Control Point powered by Valmet, Emerson, Eximprod, MET România Energy, Ridgid, SAMER, ECOVIS Ciurtin & Associates

Despre campanie

În intervalul februarie-noiembrie 2019, am programat 7 conferinţe menite să informeze cu privire la necesitatea și beneficiile aplicării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.

În fiecare eveniment, vorbitorii invitaţi abordează teme precum: legislaţie şi reglementare în domeniul eficienţei energetice, finanţarea proiectelor de eficienţă energetică şi sprijinul de care pot beneficia autorităţile publice şi întreprinderile mici şi mijlocii.

Conferinţele anului 2019

Conferinţele din cadrul campaniei “Eficienţă energetică pentru rezultate care contează”, se bucură de susţinerea partenerilor strategici precum: ANRE, AIIR-FV, #better, SAMER.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *