Mihai Aniței: Tranziția către hidrogen trebuie efectuată etapizat

0

Tranziția către hidrogen trebuie efectuată etapizat, a declarat Mihai Aniței, președintele federației producătorilor din industria chimică Metachim, în cadrul conferinței “Proiectul Hidrogen – dezbaterea pentru România”, organizate online de Energynomics.

”Obiectivul principal european și local e reprezentat de decarbonare, obiectivul european fiind de producție a un milion de tone de hidrogen până în 2030 și 10 milioane de tone până în 2050. Producția nu e un lucru complicat, însă nu toată lumea este la fel de norocoasă precum Chimcomplex – să producă hidrogen ieftin din hidroliza sării. Vă spun, ca reprezentant al industriei chimice în ansamblu, că trebuie să gândim etapizat. Industria are o viziune până în 2030; mai întâi să rezolvăm problema stocării, iar energia verde să devină accesibilă pentru a o putea folosi în producția de hidrogen”, a spus el.

”Hidrogenul este și materie primă. Trebuie să evităm să ajungem la formulări de tipul „ardem hidrogenul de pomană”, cum s-a întâmplat în cazul gazelor naturale. Să nu uităm că avem și amoniacul, care are aceeași valoare energetică, echivalentă cu a hidrogenului. Amoniacul se poate produce din hidroliză sau gaz și se poate stoca. Toate aceste eforturi nu se pot întreprinde fără o legislație europeană privind emisiile de carbon”, a adăugat Mihai Aniței.

”Știm că astăzi prețul carbonului este de 40 de euro. Toată industria, și în special industria chimică, plătește foarte multe milioane de tone de carbon. România este destul de în urmă, iar tranziția aceasta bruscă către hidrogen poate distruge o mare parte din industrie, dacă nu o facem etapizat. Este nevoie de fonduri direcționate – atât pentru producție, cât și pentru stocare, iar Transgaz trebuie să fie parte din acest circuit”.

Conferința “Proiectul Hidrogen – dezbaterea pentru România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri Chimcomplex, Horvath & Partners, Kawasaki Gas Turbines Europe, Metachim, Renovatio, Siemens Energy, Solar Turbines.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 300 de persoane.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu