Kadri Simson: Revizuirea sistemului ETS ar putea include clădirile și transportul rutier

0

Viitorul pachet al Comisiei Europene din iunie, care va include legi privind energia și clima, va „propune extinderea schemei de comercializare a cotelor de emisie către sectoare precum construcțiile și transportul rutier”, a declarat comisarul UE pentru energie Kadri Simson.

Includerea atât a transportului rutier, cât și a clădirilor în schema UE de plafonare și comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră s-a aflat în dezbateri încă de la preluarea mandatului actul de către noua Comisie, în decembrie 2019, potrivit Euractiv.com.

Cu toate acestea, linia oficială de comunicare până acum a susținut că oficialii studiază avantajele și dezavantajele propunerii, rezultatele acestei evaluări urmând să fie dezvăluite oficial abia în iunie.

Într-un discurs susținut de Kadri Simson la Bruxelles, aceasta a confirmat că într-adevăr Comisia va propune extinderea ETS pentru a include clădirile și transporturile.

Pachetul UE din iunie „va include revizuirea legislației noastre pentru eficiență energetică și surse regenerabile în conformitate cu noile noastre ambiții” pentru 2030, a spus Simson.

„Va prevedea, de asemenea, măsuri de sprijinire a mobilității durabile și va propune extinderea schemei de comercializare a cotelor de emisie către sectoare precum construcțiile și transportul rutier”, a spus ea într-un comunicat, adăugând că propunerea „va fi completată de o revizuire a impozitării energiei și un mecanism de ajustare a frontierelor de carbo” pentru a preveni riscul relocării companiilor în străinătate.

Cu toate acestea, vicepreședintele executiv al Comisiei pentru acordul verde european, Frans Timmermans, a oferit un comentariu ce pare să-l contrazică pe cel formulat de Simson, în aceeași după-amiază, în cadrul conferinței anuale a asociației comerciale Eurogas: „Vom extinde ETS la transport și clădiri? Încă se analizează”.

Timmermans a declarat public că, personal, este împotriva includerii transportului rutier în sistemul ETS, deoarece măsura ar risca să crească prețurile combustibililor și să afecteze populația săracă, în mod discriminatoriu.

Share.

Lasă un comentariu