Guvernul a aprobat finanțarea pentru acest an destinată închiderii minelor necompetitive

0

Guvernul a aprobat alocarea unui ajutor de stat de 105,119 milioane de lei în acest an pentru susținerea activității de închidere a minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului – SA Petroşani, ajutor de stat suportat din bugetul Ministerului Energiei, informează biroul de presă al Executivului.

“Din suma totală de 105,119 milioane de lei, se acordă 52,5 milioane lei pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, sumă destinată acoperirii pierderilor aferente producţiei curente. Diferenţa, respectiv 52,5 milioane lei, este alocată pentru acoperirea costurilor excepţionale, respectiv: 33,899 milioane de lei pentru lucrări de închidere a minelor, 9,329 milioane de lei pentru plăţi compensatorii, 9,333 milioane de lei destinate facilităţilor acordate pensionarilor”, arată documentul emis de instituție.

Ministerul Energiei monitorizează nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţul cărbunelui de calitate similară provenit din terţe state, notează Agerpres.

“Măsura aprobată de Guvern este în conformitate cu Decizia 2010/787/UE a Consiliului din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive şi cu Decizia Comisiei Europene nr. C (2012) 1.020/final, prin care Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fonduri publice un ajutor de stat de 1,169 miliarde lei (aproximativ 270 de milioane de euro) în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cele trei unităţi deţinute de Compania Naţională a Huilei S.A Petroşani, în perioada 2011-2018”, a mai precizat Guvernul.

Share.

Lasă un comentariu