Claudiu Crețu: Noul plan de reorganizare ELCEN-RADET ar putea fi aprobat pe 9 iulie

0

Noul plan de reorganizare ELCEN-RADET va fi supus aprobării creditorilor pe data de 9 iulie, a declarat pentru energynomics.ro Claudiu Crețu, administrator ELCEN.

”Saga fără sfârșit a ELCEN-RADET continuă… Din păcate, statutul juridic al ELCEN nu s-a schimbat, iar în ceea ce privește situația actuală a societății, precizăm că pregătim funcționarea pentru sezonul rece, efectuăm toate reparațiile pentru ca iarna viitoare să nu existe sincope. Asigurăm pe toată lumea că vom funcționa rezonabil în condițiile în care funcționăm cu patru centrale din care doar una este modernă, două fiind din 1964. În acest an modernizăm arzătoarele, ca să ne încadrăm în restricțiile impuse de normele europene de mediu”, a spus Crețu, în cadrul Energy Breakfast Club: Cogenerare – industrie, casnici și sistem electro-energetic, un eveniment organizat de energynomics.ro.

El a blamat gândirea pe termen scurt a factorilor de decizie. Sistemul de termie din București are nevoie de investiții în următorii unul sau doi ani, altfel nu va putea funcționa peste 5-7 ani. ”Avem în București centrale din 1964, dar bordurile le schimbăm la doi-trei sau cinci ani”, a spus el.

În același timp, nu mai există industrie pentru reparații – firmele nu se prezintă la licitațiile ELCEN.

”În schimb, când organizăm licitațiile pentru pază, este înghesuială. Nu prea mai avem cu cine să efectuăm reparații, nu mai există specialiști. Există potențial pentru cogenerare, îmi păstrez optimismul, dar el trebuie să treacă în partea de implementare – aici e problema – coerența în implementare. Exemplele de bune practici în cogenerare în România sunt puține”, a spus Crețu. ”Avem nevoie de investiții, de echipamente eficiente. Eficiența vine din investiții… este nevoie ca planul de reorganizare să meargă mai departe”, a mai spus el.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu