Sistemul de termoficare trebuie să ajungă să aibă un preț al Gcal cât mai scăzut, iar dacă am ajunge ca prețul să nu mai aibă nevoie de subvenție, sistemul ar deveni 100% sustenabil și nu se va mai depinde de influența politică, a spus directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu.
”Cât timp se va depinde de acea subvenție, prin care, Primăria plătește o parte din preț, dacă primește de la Guvern sau nu, dacă se înțelege primarul cutare, cu premierul cutare și cu ministrul cutare, indiferent de culori (politice), că asta e o chestie care durează de 20 de ani, sistemul are o vulnerabilitate. Pentru ca sistemul de energie al Bucureștiului să fie sustenabil trebuie să ajungem la acel preț care trebuie suportat fără subvenție sau cu o subvenție foarte mică…ca la Oradea, unde sistemul e sustenabil, fără a depinde de vreo subvenție de la Primărie. Acolo trebuie să ajungem, prima oară având aceste proiecte, preluând modele de succes de la statele din jurul nostru unde sistemele funcționează mai bine, preluând tehnologii inteligente de la companiile care au implementat aceste sisteme, în sisteme similare, și să reușim să le implementăm. Ceea ce este important este să existe și posibilități sau șansa de finanțare. În acest moment există șanse mari – există acest Fond de Modernizare, urmează să fie aprobată o OUG privind energia verde și eficiența, M100, SACET-urile se califică…Cât timp există posibilitatea de finanțare, trebuie să facem totul să modernizăm acest sistem pentru un preț cât mai bun și pentru ieșirea acestui sistem din zona influenței politicului”, a afirmat Claudiu Crețu, în cadrul lucrărilor proiectului SET Heat.
Sistemul de termoficare al României se află în plină tranziție, iar o inițiativă importantă este proiectul Set Heat, parte a programului Life al Uniunii Europene – pentru Mediu și Acțiune Climatică, care cuprinde tranziția verde a sectorului de termoficare din patru țări: România, Croația, Lituania și Polonia.
În România, programul s-a concretizat după ce, în 2022, Silesian University of Technology din Gliwice, Polonia, și Compania Municipală Termoenergetica au convenit să colaboreze în domeniul cercetării și dezvoltării unor soluții tehnico- economice prin care CMTEB să adere la noile norme de poluare impuse de Pactul Verde al UE. Inițiatorii programului, reuniți la București, au discutat o serie de măsuri care să ducă la planificarea unor programe de investiții și proiecte de decarbonizare și reconfigurare a sistemelor de termoficare.
”Unii, prea îndrăgostiți de energii regenerabile au crezut, sau încă se mai gândesc că doar cu energie verde putem să încălzim Bucureștiul, dintr-o dată. E greu. Sunt aproape de 1.000 Gcal iarna. Dar asta nu înseamnă că trebuie să abandonăm, ci trebuie să găsim soluții și, în fiecare moment, să căutăm să avem cea mai ieftină energie termică în București, și, evident, cât se poate de verde”, a spus directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu.
El a explicat că energia, în accepțiunea noii strategii a Ministerului Energiei, trebuie să fie sigură, cât mai accesibilă și, pe cât se poate, verde.
”Cât timp există programe de finanțare, capacitatea de a face aceste proiecte, merită să facem această tranziție energetică și să decarbonizăm sistemul”.