BRM a intermediat tranzacționarea a 7 mil. certificate CO2 în intervalul februarie – aprilie 2021

0

În perioada februarie-aprilie 2021, Bursa Română de Mărfuri a intermediat cu succes 110 tranzacții care însumează aproximativ 7 milioane de certificate EUA, certificate de emisii de gaze cu efect de seră, denumite generic certificate CO2, a anunțat BRM.

Tranzacționarea s-a încheiat ca urmare a obligativității termocentralelor de a se conforma directivei privind schema Uniunii Europene a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2020, conform cu plafonul stabilit la nivel european, până la data de 30 aprilie 2021. Astfel, pe site-ul BRM au fost publicate ordine inițiatoare provenite de la 3 ordonatori importanți: Electrocentrale București, Complexul Energetic Oltenia și Termoficare Oradea.

Dintre cele trei termocentrale, CEO a achizitionat peste 5,4 milioane de certificate, urmată de Electrocentrale Bucuresti cu peste 1,3 milioane de certificate, in timp ce Termoficare Oradea a achizitionat aproximativ 34 de mii certificate EUA.

Ringul Certificatelor CO2 din cadrul Pieței la Disponibil administrată de Bursa Română de Mărfuri a cunoscut o creștere în anul 2021, comparativ cu anul 2020 când volumul certificatelor tranzactionate a fost de circa 1 milion.

Pieţele administrate de BRM funcţionează în conformitate cu reglementările bursei, în condiţii de siguranţă atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători. Bursa Română de Mărfuri a acționat ca și garant pentru aceste tranzacții, plățile fiind efectuate printr-un cont escrow deținut de BRM, iar plata s-a efectuat numai la confirmarea transferului certificatelor de către vânzător.

Ședințele de tranzacționare s-au desfășurat zilnic, în intervalul orar stabilit de autoritatea contractantă în momentul emiterii ordinului inițiator, iar tranzacțiile și cotațiile aferente fiecărei zile sunt publicate pe site-ul BRM.

Share.

Lasă un comentariu