Acasă » Electricitate » Anna Colucci (DG Energy): Înghețarea prețurilor este anti-concurențială și nu ajută consumatorii vulnerabili

Anna Colucci (DG Energy): Înghețarea prețurilor este anti-concurențială și nu ajută consumatorii vulnerabili

8 martie 2019
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Fixarea, plafonarea sau înghețarea prețurilor la energie contribuie la reducerea concurenței și, de obicei, este o sursă de venituri pentru companiile existente în sistemul energetic, a declarat Anna Colucci, șefa unității Piețe cu amănuntul, cărbune și petrol din cadrul Direcției Generale Energie a Comisiei Europene, comentând măsurile adoptate în ultimele luni în câteva state membre. Domnia sa a făcut o trimitere directă la România, după o întrebare din partea energynomics.ro, dar situația este similară și în Polonia, de exemplu, în vreme ce Bulgaria întârzie să încheie procesul de liberalizare a prețurilor la energie.

Într-o conferință dedicată tranziției energetice echitabile în Europa Centrală și de Est, organizată la Bruxelles de European Policy Centre și Central Europe Energy Partners, oficialul UE a reamintit de pachetul „Energie curată pentru toți europenii” agreat în decembrie și aproape gata pentru adoptare.

„Acest pachet a fost gândit pentru a garanta că piața este adaptată pentru energiile regenerabile, dar și că energiile regenerabile sunt adaptate pieței”, a spus ea, după care a explicat: „Deoarece energiile regenerabile devin din ce în ce mai competitive, nu ar trebui să continuăm să le oferim subvenții. Acest lucru ar trebui să reducă și facturile la nivelul consumatorului. De asemenea, am introdus o serie de măsuri pentru a ne asigura că avem o concurență mai solidă, deoarece concurența contribuie la menținerea prețurilor sub control. Am lucrat, de asemenea, pentru a ne asigura că rețelele sunt utilizate într-un mod flexibil, astfel încât să evităm să construim mai multe rețele decât sunt necesare, pentru că aceasta ar crește factura. Mai sunt și alte măsuri, dar ideea a fost să facem posibilă o tranziție eficientă din punct de vedere al costurilor.”

Anna Colucci a răspuns apoi unei întrebări lansate de energynomics.ro cu privire la modul în care consumatorii vulnerabili pot fi sprijiniți pentru a beneficia de o tranziție energetică echitabilă. „Ideea nu este fixarea, plafonarea sau înghețarea prețurilor, deoarece aceasta va diminua concurența. De obicei, ceea ce se întâmplă este că asemenea măsuri devin o sursă de venituri pentru operatori existenți. Ceea ce încearcă să facă pachetul „Energie curată pentru toți europenii” este ca statele membre să își identifice, cu adevărat, consumatorii vulnerabili, să-și definească acei consumatori săraci din punct de vedere energetic și să pună în aplicare un set de măsuri pentru a-i ajuta direct, prin politici sociale, dar nu prin blocarea concurenței. Îmi pare rău să spun, dar ceea ce s-a întâmplat recent în România, cu înghețarea prețurilor angro, pentru industrie și pentru gospodării – aceasta este contrar pachetului „Energia curată pentru toți europenii”. Este o abordare pe termen scurt, care are ca efect blocarea competiției și nu abordează aspectele structurale și de termen lung.”

Comentariile Annei Colucci, șefa unității Piețe cu amănuntul, cărbune și petrol din cadrul Direcției Generale Energie a Comisiei Europene, au venit în aceeași zi în care CE a trimis României o scrisoare de notificare pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerințe prevăzute de Directiva privind gazele naturale și de Regulamentul privind siguranța furnizării de gaze, menționând explicit măsurile introduse de OUG 114/2018. Printre altele, OUG 114/2018 îngheață prețurile la energia electrică pentru consumatorii casnici și forțează două dintre cele mai mari companii producătoare de energie să-și vândă o mare parte din producție la prețuri arbitrar definite și sub cele ale pieței. De asemenea, îngheață prețurile la gazele naturale produse intern și obligă producătorii locali să-și vândă producția cu prioritate pentru a acoperi necesarul consumatorilor casnici.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *