Anca Dragu: Deficitul bugetar de anul acesta este decent, având în vedere timpurile în care ne aflăm

0

Bugetul de anul acesta are un deficit decent pentru vremurile în care ne aflăm, el asigurând investiţii puternice pentru revenirea economiei, a declarat Anca Dragu, preşedintele Senatului.

“Deficitul bugetar de anul acesta este proiectat la 7,16% din PIB. Este mare pentru vremuri obişnuite, dar noi nu ne aflăm în vremuri obişnuite acum. Pentru vremuri de acum, pandemie şi revenire după o criză economică şi de sănătate severă, acest deficit bugetar asigură revenirea economiei României. Dacă ne uităm în jurul nostru, acest nivel mare de deficit este în linie cu al altor ţări europene, cu UE în general. Deci noi nu suntem în afara grupului ţărilor din UE. Vestea bună este că deficitul bugetar de anul acesta este sub nivelul celui de anul trecut, care a atins aproape 10% din PIB.

”Desigur, nivelul ridicat de anul trecut a fost din nefericire influenţat negativ de politica fiscală prociclică din ultimii trei – patru ani. Deci, deficitul bugetar de anul acesta este în linie cu ceea ce se întâmplă în ţările vecine din economia UE şi, cel mai important, el scoate în evidenţă investiţiile. Avem investiţii de peste 5 – 5,5% din PIB, ceea ce este foarte mult. Acum doi – trei ani în urmă aceste cifre au fost mai scăzute, de genul mai puţin de 2,5% din PIB. Este un buget cu un deficit decent având în vedere timpurile în care ne aflăm. El asigură investiţii puternice pentru revenire, pe de o parte, dar de asemenea, să ajute diferite sectoare ale economiei lovite de criză, mă refer aici la servicii, turism, toate serviciile afectate de pandemie”, a spus Anca Dragu, conform Agerpres.

Anca Dragu s-a declarat optimistă în ceea ce priveşte atragerea de bani din Fondul de Rezilienţă şi a menţionat că sunt pregătite proiecte bune, se doreşte digitalizarea administraţiei publice şi o comunicare bună. Ea a afirmat că toată lumea va fi bine informată în avans şi vom avea acces rapid la fonduri.

Întrebată despre domeniile în care se vor realiza investiţii din aceste fonduri, ea spus că vor fi “verzi”, respectiv în energie, transport, agricultură. Investiţiile verzi vor deţine 37% din pachet. Digitalizarea va deţine 20% din pachetul de investiţii. Acestea sunt sectoare care asigură competitivitate, dar şi schimbă modelul de creştere vizată, către o creştere care să fie verde, incluzivă, sustenabilă.

Share.

Lasă un comentariu