AEI cere stabilirea unui preț mediu ponderat pentru consumatorii de gaze

0

Bogdan Tudorache

Asociația Energia Inteligentă a înaintat o petiție Avocatului poporului, Guvernului și președinției prin care cere formarea unui preț mediu ponderat la gaze pentru consumatorii casnici care nu au semnat contractul cu un alt furnizor.

”Ca urmare a datelor alarmante rezultate din cercetarea sociologică realizată la nivel național de către INSCOP Research în cadrul proiectului Academiei Române ‘Barometrul Securității Energetice’ din România, constatăm că peste 3 milioane de români riscă să aibă de la 1 iulie 2020 facturi mari la gaze datorită unor furnizori care nu doresc să ofere românilor un preț corect”, susține asociația.

”Lipsa dialogului între majoritatea furnizorilor și clienții lor casnici se realizează pe fondul legislației realizate de ANRE, care favorizează furnizorii, permițându-le acestora impunerea unui preț incorect la gaze, împotriva voinței consumatorului casnic. Prin prezenta Petiție solicităm Avocatului Poporului, să intervină pe lângă ANRE pentru respectarea legislației în vigoare prin abrogarea art. 4 din Ordinul 27/2020, cel care dă posibilitatea furnizorilor de a-și impune unilateral prețul”.

AIE propune modificarea legii 123/2012 prin Ordonanță de Urgență, printr-un nou proiect care să stabilească, pentru perioada de tranziție până la 1 iulie 2021, un preț stabilit ca medie ponderată aferentă produselor pentru ziua următoare de pe bursele de gaze din România pentru consumatorii casnici care nu au semnat contractul cu un alt furnizor de gaze.

”O astfel de abordare ar elimina încălcarea legislației în vigoare, ar elimina stabilirea unilaterală a prețului gazelor naturale de către furnizori, ar permite celor care nu au negociat sau nu reușit să negocieze un preț la gaze să benefecieze de un preț corect în raport cu evoluția pieței de gaze și ar determina modificarea comportamentului furnizorilor de gaze în sensul de a-i determina să identifice canale de comunicare și negociere cu consumatorii casnici”.

Share.

Lasă un comentariu