Acasă » Petrol și Gaze » Barometrul Securității Energetice: 21.5% din români susțin că sunt consumatori vulnerabili

Barometrul Securității Energetice: 21.5% din români susțin că sunt consumatori vulnerabili

24 iunie 2020
Consumatori
Bogdan Tudorache

A doua ediție a Barometrului Securității Energetice, lansată miercuri, relevă faptul că 21,5% din consumatori se consideră vulnerabili, prin prisma dificultăților în achitarea facturilor energetice.

La momentul efectuării sondajului, mai puțin de jumătate dintre români (48.8%) declarau că au auzit de faptul că piața de gaze naturale va fi liberalizată începând cu 1 iulie 2020, în timp ce 50.2% că nu au auzit. Doar 21.5% dintre români consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de gaze, în timp ce 77.6% apreciază că nu au informații suficiente.

Totodată, 39.7% dintre respondenți declară că au auzit de faptul că piața de energie electrică va fi liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021, iar 59.5% că nu cunosc subiectul. Circa 22.5% din totalul participanților la sondaj consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de energie electrică, în timp ce 76.8% apreciază că nu au informații suficiente.

În același timp, 91,8% dintre români sunt de acord ca statul să susțină financiar extinderea rețelei de gaze naturale, pentru ca mai multe locuințe să aibă acces la această resursă naturală.

Circa 21.5% dintre români apreciază că ei înșiși sunt consumatori vulnerabili de energie deoarece au dificultăți în achitarea facturilor la energie electrică, termică sau gaze.

Totodată, peste trei sferturi dintre români (78.9%) sunt de acord cu exploatarea rezervelor de gaz natural din țărmul românesc al Mării Negre (în ușoară creștere față de 75.6% în septembrie 2019), în timp ce 16.7% își exprimă dezacordul.

”Românii susțin puternic extinderea rețelei de gaze naturale cu fonduri publice și consideră important și foarte important, într-o proporție de peste 90%, ca resursele de gaz de la Marea Neagră să fie folosite pentru extinderea alimentării cu gaz populației, în paralel cu reducerea importurilor. În acest sens, participanții la sondaj susțin în majorități foarte mari încurajarea de către stat a unor mari investiții private în sectorul energetic și deblocarea exploatărilor de gaze de la Marea Neagră,” a spus Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *