Acasă » Electricitate » RIGC: Miniștrii Energiei din nouă țări din SEE s-au întâlnit la București pentru a asigura securitatea aprovizionării

RIGC: Miniștrii Energiei din nouă țări din SEE s-au întâlnit la București pentru a asigura securitatea aprovizionării

23 septembrie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Miniștri ai nouă țări din regiunea Europei de Sud-Est și Caucaz, inclusiv din România, s-au întâlnit astăzi la București pentru a rezolva criza energetică prin cooperare regională. Discuțiile au fost purtate în cadrul unei întâlniri cu ușile închise ținute în marja Romanian International Gas Conference 2022, un eveniment organizat de FPPG. Miniștrii celor nouă țări au fost primiți în seara de 21 septembrie de ministrul român al Energiei Virgil Popescu, continuând discuțiile în ziua următoare la fostul Palat Regal din București, o clădire care găzduiește acum galeria de artă modernă națională și europeană.

”Am discutat despre securitatea aprovizionării cu gaze și energie… Concluzia: Cu toții avem voința de a coopera și de a găsi soluții pentru securitatea aprovizionării pe termen scurt, mediu și lung, întrucât toți avem nevoie de securitatea aprovizionării … și preturi normale. Am discutat despre creșterea interconexiunii dintre țările noastre”, a spus ministrul român Virgil Popescu.

Au fost purtate discuții privind crearea unei baze comune de interconectare, a unui coridor verde de gaze și energie care să înceapă în Azerbaidjan și să continue cu Georgia, legând România de Ungaria și alte conexiuni care ar putea legaTurcia și Grecia de Bulgaria și România și restul țărilor vecine.

Totodată, ministrul Virgil Popescu a oferit asigurări că iarna va fi traversată fără probleme, România având acum un stoc de gaze de 82,6% și până la 90% în câteva săptămâni.

Ministrul azer al Energiei, Parviz Shahbazov, a declarat: „Am avut o discuție foarte utilă în această dimineață, în prezența premierului Nicolae Ciucă – despre securitatea energetică și măsurile necesare pentru a o asigura pe termen scurt, mediu și lung.

Azerbaijanul a fost de mulți ani țara care aprovizionează Europa cu petrol și produse petroliere… Recent am început să livrăm gaze către Europa și, de fapt, în mai puțin de 2 ani, am furnizat Europei peste 16 miliarde de metri cubi… Anul acesta aprovizionarea cu gaze va crește cu 40% față de ultimul an. Am discutat și despre extinderea Coridorului de gaze Sudic. În următorii 5 ani dorim să dublăm aprovizionarea cu gaze către Europa”. Dar acest lucru nu se poate face peste noapte și sunt necesare mai multe discuții interguvernamentale, a mai spus el. De asemenea, Marea Caspică are un potențial uriaș de energie eoliană în apele de mică adâncime – un proiect foarte viabil din punct de vedere economic – care poate transporta energia eoliană către Georgia, România, Ungaria și țările occidentale.

România ar putea fi inclusă în extinderea coridorului Sudic, în timp ce Socar își va extinde și local rețeaua de 68 de benzinării, a adăugat el.

În timp ce vicepremierul Republicii Moldova Andrei Spînu a subliniat nevoia de gaze și resurse a țării, care a fost prima presată de Rusia, după o reducere a gazelor cu 35% în octombrie anul trecut, ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, a spus că șantajul rusesc a făcut presiuni asupra tuturor țărilor, care trebuie să sprijine țări precum Ucraina și Moldova.

„Europa va fi unită, continuând să sprijine Ucraina”, a spus el. Grecia are o instalație de regazificare de 7 miliarde de metri cubi și, de asemenea, o unitate de stocare plutitoare în curs de dezvoltare în Alexandropouli. De asemenea, Grecia va dubla fluxurile, deoarece interconectorul IBG va deveni operațional la 1 octombrie, a mai spus Skrekas.

Toți miniștrii au recunoscut că piața nu este funcțională și că sunt necesare măsuri pe termen scurt, mediu și lung pentru a asigura securitatea aprovizionării și tarife normale.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *