Acasă » Interes general » Reversul privatizării: Statul vrea să cumpere acțiuni de la companiile FP, dublând efortul contribuabililor

Reversul privatizării: Statul vrea să cumpere acțiuni de la companiile FP, dublând efortul contribuabililor

26 iulie 2019
Interes general
Energynomics

Bogdan Tudorache

Companii precum Salrom sau Hidroelectrica ar putea avea capital majorat de stat, dacă o nouă ordonanță de urgență aprobă proiectul Ministerului Economiei privind noile condiții de achiziții de către stat a unor pachete ale companiilor deținute deja în diverse proporții.

Proiectul prevede permisiunea accesării unor fonduri prin care statul (prin ministere sau chiar primării) va cumpăra acțiuni suplimentare la companiile de interes strategic, potrivit proiectului de Ordonanţă publicat de Ministerul Economiei. Documentul pare însă să se refere explicit la participațiile Fondului Proprietatea.

„În prezent, prin strategia sa, acționarul Fondului Proprietatea intenționează să își vândă acțiunile la unele societăți de interes strategic la care și autoritățile publice centrale sunt acționare și acestea nu pot participa, în timp real, la cumpărarea acțiunilor. De asemenea nici manifestarea dreptului de preferință nu se poate produce în timp real, lezând în unele cazuri interesul public la unele societăți din domenii strategice de activitate sau care au acces la resurse naturale publice”, conform notei de fundamentare a actului.

Fondul Proprietatea deține în prezent pachete la 34 de companii, în valoare totală de circa 2,5 miliarde de euro, conform unor estimări. Fondul a fost creat pentru a despăgubi proprietarii ale căror proprietăți au fost confiscate ilegal și abuziv de regimul comunist. Preluarea de către stat a companiilor din cadrul FP ar reprezenta un dublu-efort din partea contribuabilului român pentru același fond de investiții – la formarea Fondului, s-a participat cu acțiuni de stat girate de subvenții multi-anuale sau chiar ștergeri ale datoriilor istorice în cazul majorității firmelor incluse. O eventuală re-preluare de către stat a acelorași companii ar însemna un nou efort pe banii contribuabililor români.

Autor: Energynomics

Un comentariu la „Reversul privatizării: Statul vrea să cumpere acțiuni de la companiile FP, dublând efortul contribuabililor”

  1. Presupun ca populatia va fi fericita.Este exemplul cel mai bun ca avem o economie de piata functionala si cei care spun ca se fura sunt niste mincinosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.