Acasă » Electricitate » Reușite extraordinare – candidaturile anului 2022 la Energynomics Awards

Reușite extraordinare – candidaturile anului 2022 la Energynomics Awards

4 decembrie 2022
Electricitate
energynomics

Continuăm să prezentăm candidaturile anului 2022 la premiile Energynomics, cu secțiunea “Reușite extraordinare”. S-au înscris nouă proiecte. Numai unul dintre ei va fi recompensat în cadrul Galei din 8 decembrie, dar fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită respectul nostru și o promovare cât mai largă. Mulțumim tuturor companiilor și personalităților care s-au implicat în acest efort de conturare a imaginii industriei energetice românești în 2022 prin reușitele sale!

a

Complexul Energetic Oltenia – Aprobarea ajutorului de restructurare

Ajutorul și Planul de restructurare al Societății Complexul Energetic Oltenia în valoare de 2.6 miliarde de euro (67% din costul restructurării) au fost aprobate de Comisia Europeană la 26 ianuarie 2022. Aceasta a dus la evitarea intrării în insolvență și în incapacitate de plată a CE Oltenia, asigurându-se în continuare adecvanța sistemului energetic național.

Ulterior aprobării Planului de Restructurare, s-au putut atrage alte fonduri pentru a se acoperi 100% nevoia pentru noile proiecte.

 

DEER – Stația electrică Leordina

Realizarea stației electrice 110/20kV Leordina pentru mărirea capacității de distribuție a energiei electrice din zona Valea Vișeului și Valea Izei, jud. Maramureș” este finanțată prin “Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020”. De la începutul anului 2022, odată cu semnarea contractului de finanțare, echipa de proiectare stații electrice din grupul Electrica, coordonată de Dan Mateaș, implementează acest proiect de importanță majoră la nivelul rețelei din zonă.

 

EnergoBit Control Systems – Implicarea în proiecte ce însumează peste 10.000 MW putere instalată

La ora actuală, compania EnergoBit Control Systems este activ implicată în dezvoltarea de noi capacități de energie curată și are în derulare proiecte energetice ce însumează peste 10.000 MW putere instalată, în diferite stadii. Vorbim despre investiții masive în tehnologii verzi, prietenoase cu mediul înconjurător, eficiente din punct de vedere energetic. Proiectele pe care EnergoBit Control Systems le dezvoltă au componente inovative, unele dintre acestea fiind gândite pentru a livra energie în SEN, altele pentru producerea energiei necesare acoperirii consumului propriu unor unități mari, industriale sau chiar municipalități. Încă din faza de elaborare a proiectelor, compania acordă o importanță maximă aspectelor ce țin de dezvoltarea sustenabilă a zonelor în care sunt implementate, asigurându-se că nu au impact asupra biodiversității și că respectă cadrul legislativ privind protecția mediului.

 

Hidroelectrica – Creșterea de trei ori a numărului de clienți casnici

Hidroelectrica a administrat un aflux spectaculos de clienți casnici consemnat într-un interval scurt de timp, ca urmare a condițiilor de piață impuse de criză și de deciziile autorităților. Din luna octombrie, Hidroelectrica a pus la dispoziția clienților Serviciul de Call Center, prin care consumatorii casnici și non-casnici pot primi informații ți asistență cu privire la serviciile contractate cu Hidroelectrica, pot transmite indecșii aferenți consumului de energie electrică și pot sa afle detalii cu privire la modalitățile prin care pot deveni clienți ai companiei.

 

Megaconstruct – Rețeaua de distribuție a gazelor naturale din Techirghiol

Megaconstruct a pus în funcțiune rețeaua de distribuție a gazelor naturale din Techirghiol, cea mai importantă investiție de acest tip la nivel național pusă în funcțiune anul acesta. Cu mai puțin de 11 milioane de lei, operatorul de distribuție a construit 37,8 kilometri de rețea, la care se pot conecta 90% din populația și firmele din oraș.

La șase ani distanță de la aprobarea studiului de fezabilitate în consiliul local, locuitorii orașului Techirghiol au în sfârșit opțiunea de a se conecta la sistemul de distribuție a gazelor naturale realizat de firma Megaconstruct.

“Atât din punct de vedere valoric și al lungimii, este cea mai importantă investiție la nivel național pusă în funcțiune anul acesta”, a precizat Cătălin Ivan, directorul general al Megaconstruct.

 

OMV Petrom – Proiectul “Transformarea financiară”

“Transformarea financiară” de la OMV Petrom este exemplul perfect de dezvoltare remarcabilă și cuprinzătoare a organizației financiare a viitorului, integrând oameni, cultură, procese și tehnologie ca motoare în încercarea noastră de a atinge excelența operațională.

Peste 400 de colegi au fost recalificați, peste 50 de proiecte de automatizare au fost implementate într-un an. Nivelul de implicare a angajaților este peste media internațională și se înscrie în prima cuartilă, potrivit Gartner efficiency benchmark. În 2022, au fost pilotate cinci noi tehnologii (de exemplu, machine learning, MIP, usage analytics etc.) și au fost implementate noi metode de lucru (Agile Taskforce).

 

Simtel Team – CEF pe acoperișul clădirilor Fan Courier

Simtel Team a construit în 2022 centrala electrică fotovoltaică pe acoperișul clădirilor Fan Courier din Ștefanești, Ilfov. Proiectul înseamnă 6.700 de panouri fotovoltaice Longi Solar, 23 de invertoare SMA de 100kW, 70 de kilometri de cablu fotovoltaic și 500 de metri de cablu de forță.

Centrala este proiectată să producă 3.250 MWh de energie verde anual și să elimine eliminarea în atmosferă a 2.170 tone de CO2 pe an, pentru un interval de 25 de ani.

 

Transgaz – Conducta de transport gaze DN 250 Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei

Conducta de transport gaze DN 250 Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei reprezintă un proiect cu un impact deosebit asupra dezvoltării zonei de Nord-Est a țării, asupra securității energetice și gaziere și asupra comunităților locale care așteptau de mult acest proiect. Prin realizarea acestui proiect se contribuie la măsurile de creștere economică, putând fi abordate și o serie de nevoi sociale, într-un areal geografic semnificativ, inclusiv educație (grădinițe, creșe, unități de învățământ, campusuri universitare ce nu sunt racordate la gaz), sănătate (viitoarele spitale regionale, spitalele județene, municipale și orășenești, căminele de bătrâni și centrele sociale), protecție socială și locuri de muncă. În același timp proiectul are impact direct asupra problemelor schimbărilor climatice și protecția mediului, prin reducerea semnificativă a exploatării masei lemnoase din partea de nord a țării, ceea ce semnifică peste două treimi din pădurea existentă la nivel național.

 

Volt EVSE – CEF de 5,5 MW pentru fabrica Robert Bosch

Volt EVSE a realizat un sistem fotovoltaic de tip rooftop, cu o putere totală instalată în panourile fotovoltaice de 5,5 MWp, pentru un important jucător din industria Automotive din România. Prima fază, de 1,87 MWp, a fost pusă în funcțiune în luna octombrie a anului 2021. În a doua fază de execuție, puterea totală instalată în panourile fotovoltaice a fost de 3,675 MWp. Proiectul este compus din instalarea etapizată a patru sisteme fotovoltaice distribuite pe cele patru acoperișuri ale clădirilor din incinta fabricii.

Pe întreaga durată de viață a parcului, beneficiarul va profita de o economie energetică de minimum 120 GWh și o reducere a emisiilor de carbon de peste 4 milioane tone. Eficiența energetică este un aspect strategic în acest proiect, cu o producție anuală proiectată la 6 GWh și o durată de amortizare mai scurtă de 5 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *