Acasă » Petrol și Gaze » Reduceri de costuri cu noile uleiuri Shell

Reduceri de costuri cu noile uleiuri Shell

Bogdan Tudorache

În pandemie, industriile trebuie să se adapteze noilor cerințe privind reducerea emisiilor de carbon, concomitent cu adoptarea unor soluții de scădere a costurilor, susține Adrian Luca, Team Leader Industrie – Shell Lubricants Division, la Elgeka Ferfelis Romania.

”În criză, s-a trecut la procesul de adoptare a uleiurilor biodegradabile și a celor cu un termen foarte lung de funcționare. S-a accelerat foarte mult digitalizarea, ca o măsură principală pe care au luat-o fabricile pentru scăderea interacțiunii umane în colectivități – mai ales în procesele de mentenanță. S-a pus mare accent pe responsabilitatea lor, în sensul de a respecta cu strictețe ceea ce este prevăzut în cartea tehnică a unui utilaj”, a spus el, în cadrul conferinței ”2021 – Rolul mentenanței în revenirea industrială”, organizate de Energynomics.

Totodată, au fost adoptate măsuri de reducere a costurilor prin presiunea pusă pe departamentele de mentenanță, pe furnizorii de materiale și consumabile. Totuși, foarte puține firme au căutat să îmbunătățească performanțele utilajelor proprii.

”Totodată, trasabilitatea buletinelor tehnice OEM este foarte mică, cel puțin în România”, a adăugat Adrian Luca.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN LUCA

O altă tendință, identificată de reprezentantul Elgeka Ferfelis, este că în ultimii 10-15 ani dezvoltarea uleiurilor a fost mai rapidă decât cea a utilajelor.

”Există câteva domenii în care intervalul de mentenanță este dat de starea lubrifiantului folosit în exploatare. Mă refer la motoarele pe gaz din sectorul energetic, hidraulica, transmisiile industriale. Uleiurile și-au crescut calitatea și proprietățile, s-a îmbunătățit aditivarea acestora, precum și a uleiurilor de bază. S-au găsit noi soluții și noi uleiuri de bază, prin fabricarea uleiului din gaz natural, în cazul Shell, dar și alte soluții, pe care le găsim la alți producători, cum ar fi uleiurile provenite din esteri, cu o durată de funcționare foarte mare. Rezistența la oxidare a crescut, la fel și filtrabilitatea, stabilitatea termică, aderența la suprafețe. Toate acestea duc la creșterea intervalului în care poate fi folosit un ulei. Iar utilizarea unui ulei cu performanțe superioare chiar la un utilaj mai vechi, poate duce la scăderi semnificative de costuri”, a precizat Adrian Luca, prezentând noul Shell Tellus S2.

Conferința ”2021 – Rolul mentenanței în revenirea industrială” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri Eaton România, Elektra Renewable Support, Elgeka-Ferfelis, Laborator Terraverde.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 120 de persoane.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *