Acasă » Electricitate » Redresarea Enel, insuficientă pentru a mulţumi investitorii

Redresarea Enel, insuficientă pentru a mulţumi investitorii

23 iunie 2015
Electricitate
Bogdan Tudorache

Directorul general al Enel SpA, Francesco Starace, a majorat profitul celei mai mari companii italiene de utilităţi de când a fost numit în funcţie, în mai 2014, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue. Cu toate acestea, investitorii nu sunt entuziasmaţi de redresarea companiei, deoarece coeficientul calculat pe baza câştigurilor estimate pentru anul viitor este sub media din industrie, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg, citată de economica.net.

“Va dura 12 până la 18 luni să înţelegem toate datele. Investitorii au nevoie de fapte, ei vor să le poţi oferi certitudinea că datoria va fi plătită, dividendele se vor acorda şi fluxul de numerar va fi solid”, a afirmat într-un interviu Francesco Starace.

De asemenea, Starace a anunţat reducerea costurilor şi restructurarea activităţilor complexe ale Enel din America Latină, alcătuite din 80 de entităţi legale diferite.

“Enel are una din cele mai interesante evoluţii din sectorul utilităţilor, s-a transformat dintr-un cvasi-monopol în Italia într-o companie bine diversificată în sudul Europei, America Latină, prezentă şi pe segmentul energiei regenerabile”, a apreciat analistul Oscar Najar Rios, de la Santander Investment Bolsasv.

Profitabilitatea Enel a crescut mai rapid decât a rivalelor europene, înregistrând o creştere a vânzărilor de aproape trei ori faţă de concurenţă, iar nivelul datoriei comparativ cu profitul a scăzut mai rapid decât media.

În ultimele 12 luni, acţiunile Enel au scăzut la bursă cu 4,7%, reducând capitalizarea bursieră a companiei la 39,7 miliarde de euro (45 miliarde de dolari). La 30 decembrie 2014 compania deţinea în numerar 13 miliarde de euro, iar Starace a afirmat că banii vor fi folosiţi pentru creştere şi pentru majorarea dividendelor.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *