Dacă rezultatul pozitiv al alegerilor prezidențiale a adus o relaxare în rândul investitorilor, care au dat undă verde unor proiecte anterior blocate, discuțiile despre soluțiile de redresare în urma inflamării deficitului bugetar, ce vor fi negociate cu Uniunea la summitul Ecofin din iulie, îngrijorează investitorii prin prisma posibilității blocării unor fonduri europene importante.
Totodată, investitorii și managerii prezenți Energy Strategy Summit 2025 spun că sectorul energetic a cunoscut o dezvoltare fără precedent în ultimii doi ani și vorbesc din ce în ce mai mult de necesitatea de investiții în rețea, de stocare, de hibridizare și servicii de agregare – acestea sunt principalele concluzii ale primei zile a conferinței organizate de Energynomics.
Ondrej Safar, CEO, Evryo a reamintit de necesitatea investițiilor în rețea, în lipsa cărora costurile de conectare rămân scumpe, Volker Raffel, CEO al E.On România, arată că acestea pot urca și până la 50% din costurile totale. ”E important să știm că investițiile în rețele sunt corecte”, a spus Raffel, făcând referire la rata RRR stabilită de autorități pentru perioada a 5-a de reglementare.
Alexandru Chiriță, CEO Electrica, spune că vorbim greșit despre un cost al rețelei, care mai degrabă ar trebui să fie considerat o oportunitate de investiții ratată. ”Dacă nu vom investi, vom rămâne în urmă față de celelalte state. O scădere cu 1% nu s-ar resimți în mod real la consumator, dar o investiție în rețele de 1% se simte, inclusiv prin efectele de multiplicare”, a afirmat Chiriță.
”Un blackout nu e imposibil, el e doar improbabil acum”, a adăugat liderul Electrica, care a explicat că rețeaua va avea în curând peste 500,000 de prosumatori și va găzdui din ce în ce mai greu noi parcuri solare și eoliene de zeci de GW.
Mihai Păun, membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, spune că rețeaua europeană va primi 200 de miliarde de euro în următorii ani prin Facilitatea Connecting Europe, iar România va trebui să-și majoreze capacitatea de interconectare la graniță la 70%, conform regulilor europene monitorizate de ACER, în următoarea perioadă (din 2026 va fi obligatorie pentru toate statele membre) – un procent greu de realizat pentru toți operatorii de rețea (TSO) și, cu atât mai mult o mare provocare pentru România.
”Oricât am vorbi, există unele probleme care nu se rezolvă de ani de zile. Nu cred că problema e la factorul politic. Noi, ca management, trebuie să găsim împreună soluții, prin dezbatere cu toți jucătorii din piață”, afirmă Mihaela Suciu, CEO al DEER. Ea spune că regia de distribuție a grupului Electrica (DEER) a ajuns la 78.000 de prosumatori și 910 MW, iar pentru anul acesta sunt estimați încă 30.000 de prosumatori adăugați în rețea și cel puțin extra 300 MW. Rețeaua rămâne învechită, deși s-au investit tot mai mulți bani, anual: de la 770 de milioane lei în 2023, la 900 în 2024 și la peste 1 miliard de lei estimați pentru anul curent. Cu 333 miliarde de euro absorbite, compania are dificultăți în găsirea de companii executante, care duc și ele lipsă de personal specializat.
”Avem o piață europeană funcțională, în condițiile date, dar nu este finalizată această uniune energetică europeană”, spune, la rândul lui, George Vișan, director Piețe Energie, Transelectrica. ”Avem nevoie de o flexibilitate a sistemului”, a mai spus Vișan, care a subliniat importanța stocării și a mecanismelor de răspuns la cerere – ce va beneficia în curând de un nou Cod de Rețea.
”Sectorul energetic a crescut fantastic în ultimii ani, companiile au contracte pe doi ani de zile, iar fondurile europene, precum Fondul de Modernizare, au alimentat fantastic proiectele din piață. Sunt multe motive să fim optimiști, dar cred că avem nevoie de mai multă coerență. Cred că electrificarea economiei va fi făcută de mediul privat, nu de domeniul public. Nu avem nevoie de domeniul public – deja s-au făcut eforturi publice care ne-au aruncat în procedura de deficit excesiv și avem nevoie de 35 de miliarde de lei la buget în acest an și 60 în următorul. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele de la negocierile din cadrul Forumului Ecofin din iulie, unde riscăm să pierdem fonduri europene”, a adăugat Corneliu Bodea, CEO, Adrem și președinte al Centrului Român al Energiei (CRE).
Pentru al 11-lea an la rând, Energynomics organizează Energy Strategy Summit, un eveniment concept unic menit să stimuleze schimbul de idei asupra industriei energetice românești.
Cu acest prilej, Energynomics a lansat cea de-a 47 ediție a revistei Energynomics. 184 de pagini de interviuri, analize și opinii, integral bilingve, la cea mai bună calitate grafică, sunt disponibile acum pentru toți cei interesați de actualitatea industriei energetice din România. În câteva săptămâni va fi distribuită și varianta tipărită, așa cum se întâmplă din decembrie 2013, pentru profesioniștii din industria energetică din România, managerii celor mai active companii și oficialii din autoritățile de reglementare cu atribuții în sectorul energetic.
Energy Strategy Summit 2025 este susținut de AJ Brand, Elektra Renewable Support, ABB, Adrem Asset Management, Alive Capital, BCR, DEKRA, Distribuție Energie Electrică Romania, E-Infra, Eaton Electric, Electrica Furnizare, EnergoBit, Enery, Enevo Group, Enexus, European Investment Bank, Evryo, Exim Banca Romaneasca, Delgaz Grid, Genesis Biopartner, Huawei, ING Bank, Jantzen Renewables, Keno Energy, Leader Team, LONGi, Nano Energies, Prime Batteries Technology, Procesio, Procredit Bank, Relians, Renomia, Romgaz, Schneider Electric, script.ai, Sermatec, smartPulse, Solar Today, SolaX, Think Blu Solution, Voltika, Wiren, YEO, AIployees, Aqua Carpatica, Alexandrion, Carbon Tool, Imsol.
Parteneri strategici: ACUE, AFEER, AIIR, AHK România, APERS, ARPEE, CNR-CME, CRE, EFdeN, EPG, HENRO, FPE, PATRES, ROMATOM, RPIA, RWEA, SAMER.