Acasă » Termo » Încălzire centralizată » Rectificarea bugetară subvenționează în plus sistemele de termoficare ineficiente

Rectificarea bugetară subvenționează în plus sistemele de termoficare ineficiente

energynomics

Conform noului buget rectificat, bugetele locale cresc în total cu 4,4 miliarde de lei, marea majoritate a sumelor fiind alocate localităților cu încălzire centralizată și în special celor care alocă de la bugetul local o subvenție considerabilă pe gigacalorie.

Astfel, Bucureștiul, cu 561 de mii de apartamente racordate la sistemul de încălzire centrală și cu o subvenție pe gigacalorie de 237 lei în iarna trecută (60% din preț), este marele câștigător al rectificării, primind în plus 710 milioane lei, conform profit.ro.

Următorul municipiu care va beneficia de o majorare a veniturilor din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale este Constanța, cu 14,3 milioane lei. În Constanța sunt racordate la sistemul de termoficare 49 mii de apartamente, care au beneficiat iarna trecută de o subvenție de 130 lei/gigacalorie.

Cei 25 de mii de clujeni racordați la sistemul centralizat de încălzire au primit anul trecut o subvenție de 220 de lei/Gcal. Drept urmare, bugetul municipiului Cluj-Napoca primește în plus 12,4 milioane lei. În Moldova, Iașiul, cu 29 mii de apartamente racordate și o subvenție de 80 de lei/Gcal, beneficiază de o alocare bugetară suplimentară de 11,9 milioane lei.

Oradea și Timișoara, cu 65 mii, respectiv 57 mii de apartamente racordate, și cu subvenții de 50, respectiv 150 lei/Gcal iarna trecută, primesc la rândul lor peste 8,5 milioane lei din cotele defalcate de TVA.

Un comentariu la „Rectificarea bugetară subvenționează în plus sistemele de termoficare ineficiente”

  1. Inafara de a se aloca bani de la buget, care in mare parte ajung in profitul societatilor care furnizeaza gaze naturale,se mai ocupa cineva sa schimbe harburile montate acum 50-60 de ani in cogenerare/termoficare.Din pacate energie electrica se poate importa, energie termica nu.Dar poate face ME un sistem, similar celui de acumulare energie electrica de la Craiova si acumuleaza energie termica de la regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *