Acasă » Electricitate » Recepție finală pentru barajul Gura Apelor din Retezat (Hidroelectrica)

Recepție finală pentru barajul Gura Apelor din Retezat (Hidroelectrica)

17 august 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Hidroelectrica a finalizat procedura de umplere la nivelul normal de retenție proiectat (1.072,5 mdM) a lacului Gura Apelor, aparținând AHE Râul Mare-Retezat, sucursala Hațeg. Dat în folosință în 1986, barajul nu a funcționat niciodată la capacitatea proiectată în lipsa recepției barajului amânată în repetate rânduri. Recepție finală deschide calea către retehnologizarea amenajării hidroenergetice Râul Mare-Retezat.

La ceremonia de inaugurare, președintele directoratului Hidroelectrica Bogdan Badea a vorbit despre ‘încredere în lucrul temeinic făcut” și la “decizii complet asumate”, cu referire la decizia din 2020 a conducerii Hidroelectrica de a recepționa obiectivului de investiții AHE Râul Mare-Retezat.

Lucrările au început în 1976 și s-au derulat pe parcursul a mai bine de 30 de ani. Recepția finală a fost amânată de-a lungul timpului pe fondul constatării unor exfiltrații în exces în zona versantului stâng și a necesității finalizării drumului de contur. În 2013, erau deja finalizate toate lucrările legate de baraj, inclusiv injecțiile de etanșeizare a versantului stâng pentru diminuarea exfiltrațiilor. Ulterior, obiectivul a trecut prin proceduri de evaluare a siguranței, iar în 2020, conducerea Hidroelectrica a dispus recepția și ridicarea cotei pentru darea în exploatare în parametrii proiectați inițial.

Umplerea lacului de circa 360 de hectare, cu 220 milioane de metri cubi de apă, a fost posibilă abia în 2021, pe fondul unei hidraulicități favorabile. Cele trei râuri care alimentează barajul însumează un debit mediu de 7-8 metri cubi pe secundă. Amenajarea hidroenergetică permite un debit de 70 de metri cubi pe secundă pentru punerea în mișcare a două hidroagregate însumând o putere instalată de 365 de MW.

VEZI GALERIA FOTO

“Centrala de la Râul Mare este a doua cea mai mare centrală de pe râurile interioare, însă nu a fost exploatată niciodată la potențialul din proiect”, a mai spus Bogdan Badea. “Avem încredere în felul în care a fost realizat acest proiect, în calculele făcute de specialiști și în efortul echipei Hidroelectrica.” Hidroelectrica este o companie solidă din punct de vedere financiar, capabilă de investiții de anvergură, a mai spus Bogdan Badea. El a îndemnat toate sucursalele Hidroelectrica să pregătească proiecte de investiții pentru o competiție în interiorul companiei.

Potrivit oficialilor Hidroelectrica, umplerea lacului Gura Apelor la cota proiectată este o condiție pentru lansarea proiectului de retehnologizare a CHE Retezat. Cu o valoare estimată de peste 75 de milioane de euro, proiectul este în faza de evaluare tehnică a ofertei și ar urma să ducă centrala Retezat la performanțele proiectate, neatinse niciodată în toată durata exploatării.

Barajul Gura Apelor este al doilea cel mai mare baraj de anrocamente cu miez de lut din Europa, construcția înglobând 7 milioane de metri cubi de piatră proveniți din cariere le din zonă, precum și un milion de metri cubi de argilî. Construcția, înaltă de 160 de metri, este așezată pe o bază lată de 560 de metri și se întinde pe 460 de metri lungime la coronament.

Amenajarea Hidroenergetica Raul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor și hidrocentralele Retezat și Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW și o energie medie multianuală de 629,50 GWh.

AHE Raul Mare Retezat exploatează potențialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic vast, întins pe versanții nordici ai Munților Retezat si care funcționează ca un veritabil castel de ape natural. Amenajarea influențează pozitiv folosințele din aval, în special alimentările cu apă potabilă. De asemenea, AHE Raul Mare – Retezat regularizează debitele naturale ale râurilor Șes, Râul Mare și Lăpușnicul Mare în acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor.

 

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *