Acasă » Interes general » Reabilitarea termică a clădirilor poate reduce cu 40% costurile cu încălzirea

Reabilitarea termică a clădirilor poate reduce cu 40% costurile cu încălzirea

18 decembrie 2020
Interes general
Energynomics

Reabilitarea termică a clădirilor poate reduce factura la încălzire chiar şi cu 40%, însă proiectanţii clădirilor şi nici instituţiile care dau avize nu pun suficient accent pe aceste lucruri, se arată într-un studiu realizat de Asociaţia Energia Inteligentă.

„Izolarea corespunzătoare a locuinţei determină reduceri ale costurilor anuale cu energia de până la 40% şi asigurarea unor condiţii de igienico-sanitare optime desfăşurării vieţii în interiorul acestei locuinţe. Alături de economia realizată, reducerea emisiilor de CO2 este considerabilă, contribuindu-se astfel la protejarea mediului înconjurător şi cel mai important este că această investiţie în eficienţă energetică stopează ‘aruncarea banilor pe fereastră’, se recuperează costurile în 4,31 ani şi ulterior vor produce venituri pentru proprietarul casei”, au arătat reprezentanţii asociaţiei, conform Agerpres.

Aceştia au realizat un studiu pe o casă care se găseşte din punct de vedere al consumului de energie peste nivelul casei termo energetice, având un consum cu 58% mai mare decât consumul de energie al unei case energetice şi la un nivel de 46% mai mare decât în cazul casei igienico-sanitară.

În urma calculelor efectuate se constată că pierderile cele mai mari se înregistrează prin placa peste subsolul neîncălzit – circa 38% din total. Aceasta se datorează suprafeţei mari a acestei părţi a construcţiei, parte total neizolată.

Alte 25 de procente se pierd prin pereţii exteriori, iar 21% prin ferestre.

„Putem concluziona: suprafeţele vitrate sunt importante ‘consumatoare’ de energie, pierderile prin aceste tipuri de elemente crescând mult cu suprafaţa; grinda neizolată de asemenea este un important ‘consumator’ de energie, chiar dacă suprafaţa acesteia este mică”, se mai arată în studiu.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *