Acasă » Electricitate » Răspunsul Rombat: Nu am urmărit să fixăm prețurile de revânzare

Răspunsul Rombat: Nu am urmărit să fixăm prețurile de revânzare

11 ianuarie 2018
Electricitate
energynomics

Rombat nu a urmărit niciodată ca, prin contractele încheiate cu distribuitorii săi, să fixeze preţurile de revânzare ale acestora, se arată într-un comunicat al companiei, reacţie la anunţul Consiliului Concurenţei potrivit căruia producătorul de acumulatori auto şi 11 distribuitori ai săi au fost amendaţi pentru înţelegeri anticoncurenţiale.

„Investigaţia Consiliului Concurenţei a avut ca obiect îngrijorarea autorităţii cu privire la câteva formulări neclare, ambigue, cuprinse în cadrul contractelor de distribuţie din perioada 2008 – 2013. În practică, însă, Rombat nu a urmărit niciodată ca prin contractele încheiate cu distribuitorii săi să fixeze preţurile de revânzare ale acestora, aceştia din urma având întotdeauna libertatea de a practica propriile politici de preţ”, spun oficialii Rombat.

Potrivit acestora, Consiliul Concurenţei nu a probat în cursul investigaţiei sale faptul că distribuitorii au aplicat în piaţă o politică de preţ stabilită de Rombat.

„În final, însă, Rombat şi distribuitorii săi au recunoscut culpa în utilizarea în perioada 2008 – 2013 a clauzelor contractuale neclare, interpretabile, având în vedere faptul ca autoritatea de concurenţă poate sancţiona întreprinderile şi pentru încălcări de obiect ale legii (simpla existenţă în contracte a unor formulări care pot fi interpretate ca practici anticoncurenţiale) – procedura de recunoaştere a faptei aducând o serie de beneficii întreprinderilor investigate ce apelează la aceasta”, potrivit comunicatului Rombat citat de Agerpres.

Marţi, Consiliul Concurenţei a anunţat că a sancţionat 12 companii de pe piaţa producţiei, distribuţiei şi comercializării de acumulatori auto(un producător – Rombat – şi 11 distribuitori) cu amenzi în valoare totală de aproape 3,292 milioane de lei (aproximativ 731.492 euro).

Potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, în cadrul investigaţiei, instituţia a constatat încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pentru stabilirea preţului de revânzare a produselor în perioada 2008 – 2013, între producătorul Rombat Bistriţa şi distribuitorii săi (Chimszed Impex, Dova Com, Fado Trade, Fast Consignaţie, Genamag, Nelson, Romprioxim Impex, Rubin, Super-Sim, Tenet şi Zetas Batrom Impex).

„Astfel, contractele încheiate între Rombat SA şi distribuitori, în perioada 2008 – 2013, prevedeau clauze prin care se stabilea un preţ minim sau fix aplicabil la revânzarea produselor Rombat către vânzătorul final. Prin încheierea acestor înţelegeri, părţile au intenţionat să îşi asigure reciproc beneficiul rezultat din vânzarea acumulatorilor auto Rombat, consumatorul final fiind obligat să plătească un preţ mai mare pentru aceste produse”, au afirmat oficialii Concurenţei.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate producătorului Rombat, respectiv 2.957.894 lei (aproximativ 657.310 euro), şi distribuitorului Tenet, 71.521 lei (aproximativ 15.894 euro).

Toate cele 12 companii au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 30% din nivelul de bază.

Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii care denaturează concurenţa, în special cele prin care se stabilesc preţurile de vânzare sau cumpărare.

„Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *