Acasă » Interes general » Raport IEA: Țările în carantină – scădere de 25% a cererii de energie

Raport IEA: Țările în carantină – scădere de 25% a cererii de energie

4 iunie 2020
Interes general
Energynomics

Bogdan Tudorache

Țările aflate în carantină completă se confruntă cu o scădere medie de 25% a cererii de energie în raport cu nivelurile anterioare, iar țările aflate în carantină parțială, cu o scădere medie de 18%, arată raportul privind Investițiile globale în energie 2020 al Agenției Internaționale a Energie, conform CNR-CME.

În perioada primelor patru luni, petrolul a suferit un șoc și din cauza reducerii mobilității și transportului aviatic, care reprezintă aproape 60% din cererea globală. În timpul perioadei când au fost cele mai multe țări în carantină totală din aprilie, cererea de petrol anuală a scăzut cu aproximativ 25 milioane de barili (mb)/zi. În ansamblu, cererea de petrol ar putea scădea cu 9 mb/zi în medie în acest an, revenind la nivelul de consum de petrol din 2012.

După petrol, combustibilul cel mai afectat de criză va fi cărbunele. Cererea de cărbune ar putea scădea cu 8%, iar cererea de energie electrică este estimată să scadă cu aproape 5% în cursul acestui an. Recuperarea cererii de cărbune pentru industrie și generarea de energie electrică din China ar putea compensa scăderile din celelalte țări.

Impactul pandemiei asupra cererii de gaz în primul trimestru a fost mai moderat, cu o scădere anuală de aproximativ 2%, datorită faptului că economiile bazate pe gaz nu au fost puternic afectate. Dar cererea de gaz ar putea scădea mult mai departe pe parcursul întregului an decât în primul trimestru, pe fondul reducerii cererii în utilizarea de energie și industrie.

Totodată, în sectorul energiei electrice, cererea a fost redusă semnificativ ca un rezultat al măsurilor de carantină, cu efecte secundare asupra mixului de putere. Cererea de energie electrică a fost diminuată cu 20% sau mai mult în timpul perioadei de carantină.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *