Acasă » Interes general » Burduja: Nu sunt probleme majore cauzate de vreme

Burduja: Nu sunt probleme majore cauzate de vreme

10 ianuarie 2024
Interes general
energynomics

Fenomenele meteorologice din ultima perioadă nu au cauzat probleme majore în sistemul energetic național, iar operatorii de distribuție vor interveni prompt în zonele afectate, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Conform unui comunicat al ministerului de resort, marți dimineața a avut loc o reuniune a Comandamentului Energetic de Iarnă, în cadrul căreia s-a discutat despre stadiul pregătirilor pentru această perioadă cu temperaturi scăzute şi condiții meteorologice deosebite, conform Agerpres.

„Toți operatorii şi-au asumat că intervin şi vor interveni prompt pentru reconectarea consumatorilor în cel mai scurt timp posibil. Momentan există două linii de medie tensiune afectate în zona Brăila, cu 2.500 utilizatori nealimentați în județ şi două linii de medie tensiune în Bacău şi Iaşi cu probleme, 610 utilizatori fiind nealimentați în zonă. La acest moment, se intervine în teren pentru remediere. Fenomenul de ploaie înghețată din ultimele zile îngreunează intervențiile la mare înălțime, pe stâlpii de tensiune.

Cu toate acestea, suntem pregătiți şi nu există probleme majore la nivelul țării. Continuăm să fim net exportatori de energie electrică”, a spus Burduja.

El a subliniat că în ultimele două zile, România a beneficiat de o producție de energie eoliană la valori ridicate, însă, în contextul gerului accentuat, este posibil ca această producție să scadă. În acest caz se va compensa cu producția din hidrocentrale şi centrale bazate pe gaz şi pe cărbune.

De asemenea, a crescut producția de huilă în Valea Jiului cu peste 30%, contând acum pe un stoc de cărbune de aproape 11.000 de tone. În cursul zilei de miercuri, va porni şi Termocentrala Paroşeni, cu un aport de peste 1.200 MWh pe zi în sistemul energetic național.

„Deşi condițiile meteorologice sunt deosebite, la nivelul țării, din punct de vedere al sistemului energetic nu sunt probleme majore. Suntem pregătiți”, a transmis Sebastian Burduja.

În ceea ce priveşte sectorul gazelor naturale, gradul de umplere la acest moment al depozitelor este de peste 80%, cu un surplus de peste 170 milioane mc față de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *