Acasă » Interes general » Puține proiecte de hidrogen din România pe lista Alianței Europene pentru Hidrogen Curat

Puține proiecte de hidrogen din România pe lista Alianței Europene pentru Hidrogen Curat

Chimcomplex, SAPE și ELSA Industry sunt singurele companii din România care au inclus proiecte de hidrogen printre cele repertoriate de Alianța Europeană pentru Hidrogen Curat. Înființată de Uniunea Europeană în 2020, Alianța a prezentat recent o listă de peste 750 proiecte pe care industria europeană le pregătește pentru a valorificarea pe scară largă a hidrogenului în Europa. La semnalarea unui cititor, am identificat câteva proiecte și companii prin care România se regăsește pe această listă.

Sub denumirea “Green Complex”, Chimcomplex apare în această listă cu trei tipuri de acțiuni: producția de hidrogen, hidrogenul ca materie primă pentru industria chimică și hidrogen pentru energie termică.

Controlată de Ștefan Vuza, compania Chimcomplex deține platformele Oltchim (Vâlcea) și Borzești (Bacău), are peste 2.000 de salariați și a lansat recent un plan strategic pentru perioada 2021-2030. Acesta are în vedere organizarea grupului pe 8 divizii, între care Divizia Verde, specializată în producerea de chimicale verzi, energie verde și hidrogen. Chimcomplex este cel mai mare exportator din chimia românească și circa 60% din producția companiei merge la export.

Proiectul despre care se știu cele mai multe este Green Hydrogen @ Blue Danube, dezvoltat de 15 companii, cu scopul de a dezvolta un lanț valoric transeuropean pentru hidrogenul verde. Printre parteneri se numără Verbund (producător de energie din surse regenerabile, Austria), Siemens (furnizor de tehnologie pentru electroliză, Austria și Germania), Bosch (consumator de hidrogen, Germania), Agrana (consumator de hidrogen, Austria), DB Schenker (consumator de hidrogen, Germania). Hidroelectrica este unul dintre parteneri, în calitate de co-investitor în energie din surse regenerabile și producția de hidrogen în România.

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA – SAPE SA este listat, de asemenea, cu implicare în producția de hidrogen în trei regiuni ale României (Sud-Est, Muntenia Sud și Oltenia Sud-Vest) și cu termen de finalizare 2024. O companie de consultanță din Austria – ILF Consulting Engineers Austria GmbH și-a propus să fie parte dintr-un proiect de producție de hidrogen verde la sondele abandonate de petrol și gaze (Green Hydrogen from Abandoned Oil Wells).

În fine, un ultim proiect este cel propus de ELSA Industry, un start-up de inginerie și producție cu sediul în București, care își propune să dezvolte aeronave electrice alimentate cu hidrogen și infrastructura de realimentare asociată.

Lista Alianței Europene pentru Hidrogen Curat este un reper cu privire la dimensiunea și dinamismul industriei europene a hidrogenului. Vorbim deocamdată de o proiectele foarte eterogene, aflate în stadii diferite de maturitate, cu perspective de realizare dificil de estimat.

Un comentariu la „Puține proiecte de hidrogen din România pe lista Alianței Europene pentru Hidrogen Curat”

  1. DACA CITIM ATENT: „….Green Hydrogen @ Blue Danube, dezvoltat de 15 companii, cu scopul de a dezvolta un lanț valoric transeuropean pentru hidrogenul verde. Printre parteneri se numără Verbund (producător de energie din surse regenerabile, Austria), Siemens (furnizor de tehnologie pentru electroliză, Austria și Germania), Bosch (consumator de hidrogen, Germania), Agrana (consumator de hidrogen, Austria), DB Schenker (consumator de hidrogen, Germania). Hidroelectrica este unul dintre parteneri, în calitate de co-investitor în energie din surse regenerabile și producția de hidrogen în România….”
    Cu alte cuvinte, desi n-avem energie electrica pentru noi insine, Hidroelectrica, in loc sa-si decolmateze riruile si lacurile, se apuca sa fabrice hidrogen si sa livreze energei electrica „verde” pentru productia de H2 pentru consumatorii din A si DE…astia din RO, ce cusur ar avea ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *