Acasă » Petrol și Gaze » Ministerul Energiei va finaliza strategia pentru hidrogen în următorul an

Ministerul Energiei va finaliza strategia pentru hidrogen în următorul an

13 decembrie 2021
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Eliminarea cărbunelui și trecerea la gaz și la regenerabile reprezintă o prioritate urgentă, iar Ministerul Energiei va finaliza strategia pentru hidrogen în următorul an, a spus Tudor Toncea, consilier senior în cadrul ministerului Energiei, în cadrul Romanian International Gas Conference 2021, eveniment organizat de Federația Patronală Petrol și Gaze, cu sprijinul Energy Policy Group.

”Uniunea Europeană a prezentat planul Fit for 55, care reprezintă ținte mult mai ambițioase, de reducere cu 55% a emisiilor, față de 40% stipulat anterior, până în 2030, pentru ca Europa să devină neutră din punct de vedere al emisiilor, în anul 2050. Prin urmare, energia regenerabilă, tehnologia bazată pe hidrogen și tehnologiile CCS vor juca un rol semnificativ în atingerea acestor ținte.

”Gazul natural este fundamental pentru România și va facilita trecerea de la cărbune la energie verde. România este al doilea cel mai mare producător de gaze din Europa, după Olanda, avem resurse importante în platforma continentală a Mării Negre. Trecerea de la resurse fosile la biometan și hidrogen reprezintă soluții reale pentru decarbonarea sectoarelor economiei – precum agricultura, industria cimentului, industria chimică”, a spus Tudor Toncea.

”Producția de hidrogen nu e ceva nou pentru România, producem deja hidrogen din hidrocarburi de un secol. Viitorul e reprezentat de producția de hidrogen din surse verzi, sau din gaze naturale cu stocare de CO2. Carbonul poate fi utilizat în producția de compuși chimici și polimeri, sau în industrii precum cea alimentară, a cauciucului sau în industria medicală. CCS reprezintă soluția de reducere a emisiilor. Trebuie să luăm în calcul și costurile de producție a hidrogenului, iar azi hidrogenul produs în sisteme CCS e mult mai competitiv decât cel verde. Toate aceste aspecte vor fi analizate de minister atunci când vor trasa strategia pentru hidrogen. Ministerul va avea în vedere toate soluțiile pe hidrogen”, a mai adăugat Tudor Toncea.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *