Guvernul de la Budapesta a venit cu mai multe lămuriri cu privire la declarațiile de vineri ale premierului Viktor Orban, care a afirmat la postul public de radio că statul negociază naționalizarea unei serii de companii de utilități.
În plus, premierul vehicula introducerea și votarea în Parlamentul de la Budapesta a unei legi care să ofere statut de companie nonprofit furnizorilor de utilități. Lămuririle oferite de un purtător de cuvânt al guvernului ungar arată că politica statului este nu de a le naționaliza, ci de a cumpăra participații în aceste companii.
„În perioada comunistă, procesul se numea într-adevăr naţionalizare, dar în situaţia actuală nu putem discuta de expropriere”, a declarat purtătorul de cuvânt. Reprezentantul guvernului a comentat reacţii ale presei şi partidelor din Ungaria la declaraţiile de vineri ale premierului.
Ungaria nu ar fi un caz ieșit din comun pe plan european, nici în planul răscumpărării companiilor, dar nici în transformarea statutului lor în cadrul legislației fiscale a arătat oficialul din guvern. În multe ţări din Europa de Vest în care acţionarii privaţi şi-au vândut participaţiile iar statul a fost dispus să investească în acest sector, „cele două idei s-au întâlnit”, a spus acesta.
Cât privește transformarea companiilor de utilităţi în servicii nonprofit prin introducerea de reglementări, purtătorul de cuvânt a dat ca exemplu Franţa şi Danemarca. În plus, pentru companiile răscumpărate guvernul ar dori să introduce managementul privat. Conform declarațiilor de vineri ale premierului, în maxim 2 ani companiile de utilități vizate ar putea reveni în administrarea statului.
Printre măsurile similare adoptate până în prezent, şeful executivului de la Budapesta a menţionat cumpărarea furnizorului de servicii de apă şi canal din Pecs, precum şi negocierile pentru compania Fogaz, care aprovizionează cu gaze naturale capitala.