Acasă » Electricitate » Nuclear » Szijjarto: Ungaria şi Bulgaria colaborează în domeniile gazelor naturale şi energiei nucleare

Szijjarto: Ungaria şi Bulgaria colaborează în domeniile gazelor naturale şi energiei nucleare

27 mai 2024
Electricitate
energynomics

Ungaria şi Bulgaria au o alianță strânsă în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării cu gaze naturale şi utilizarea energiei nucleare, a declarat, la Budapesta, Peter Szijjarto, ministrul afacerilor externe şi comerțului, adăugând că acest lucru a contribuit în mare măsură la securitatea energetică pe termen lung a Ungariei, relatează MTI.

Potrivit unui comunicat al ministerului de externe, Szijjarto a declarat că a purtat discuții cu ministrul bulgar al energiei, Vladimir Malinov, care îl însoțeşte pe preşedintele Rumen Radev în vizita oficială la Budapesta.

Cea mai mare parte a gazelor naturale importate de Ungaria este livrată prin Bulgaria, prin intermediul gazoductului TurkStream, care pleacă din Rusia şi ajunge în Ungaria via Turcia, Bulgaria şi Serbia, a precizat Szijjarto, conform Agerpres.

Ungaria a primit anul trecut 5,6 miliarde de metri cubi de gaze prin această rută de livrare, ceea ce reprezintă aproximativ 65% din consumul anual al țării, a precizat ministrul.

„Prin urmare, avem în mod clar un interes ca gazoductul TurkStream să rămână o rută sigură şi fiabilă pentru livrările de gaze către Ungaria”, a spus el.

„Bulgaria a garantat încă o dată că putem continua să ne bazăm pe ei şi pe abordarea lor corectă în perioada următoare şi că gazoductul TurkStream va continua să funcționeze ca una dintre cele mai sigure şi previzibile rute din Europa”, a adăugat oficialul ungar.

Ungaria a primit peste 2,5 miliarde de metri cubi de gaz prin TurkStream până acum în acest an, iar acest volum este aşteptat să se dubleze până la sfârşitul anului, a declarat Szijjarto.

Ministrul ungar a subliniat cooperarea dintre Ungaria şi Bulgaria şi în domeniul energiei nucleare, menționând că energia nucleară reprezintă o parte semnificativă din aprovizionarea cu energie a ambelor țări.

„Bulgaria are, de asemenea, o centrală nucleară şi intenționează să crească ponderea pe termen lung a energiei nucleare în mixul său energetic, la fel ca şi noi”, a spus el, subliniind că „extinderea centralei de la Paks avansează bine”.

Şeful diplomației de la Budapesta a subliniat că Ungaria şi Bulgaria resping orice discriminare negativă împotriva energiei nucleare.

Ungaria consideră că orice încercare de a submina cooperarea sa nucleară sau inițiativele care vizează restricționarea utilizării energiei nucleare reprezintă un atac la adresa securității sale energetice, a subliniat ministrul.

 

 

 

Un comentariu la „Szijjarto: Ungaria şi Bulgaria colaborează în domeniile gazelor naturale şi energiei nucleare”

  1. Iuliu Winkler – europarlamentar UDMR a declarat intr-o postare cu 30 aprecieri ca ‘ ♥️ Good morning, Kovászna! 🇪🇺 Together we will win!..#június9 #EgyüttGyőzniFogunk 🤝 ♥️ #RMDSZRmdsz Kovászna Városi Szervezete.. ‘. Intra pe noul meu blog de analiza a alegerilor europarlamentare https://europarlamentare2024.wordpress.com/ pentru a urmari analiza completa a alegerilor europarlamentare de anul acesta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *