Acasă » Interes general » Public global pentru istoria tehnicii și a industriei românești

Public global pentru istoria tehnicii și a industriei românești

4 ianuarie 2024
Interes general
Gabriel Avăcăriței

Prestigioasa editură Springer a publicat la finalul anului 2023 două volume ample având ca temă istoria tehnicii și a industriei românești. Cartea permite accesul unui public global, printr-o platformă cu excelentă vizibilitate și reputație, la cea mai amplă sinteză a realizărilor ingineriei și industriei românești. Concret, vorbim despre versiunea în limba engleză a lucrării „Istoria tehnicii și a industriei românești” coordonate de Dorel Banabic și publicate de Editura Academiei Române în 2019 (volumul 1 – “Mecanica, tehnicile de prelucrare și construcțiile”) și 2020 (volumul 2 – “Electrotehnica, energetica, transporturile și învățământul tehnic”).

Istoria tehnologiei în România a mai fost abordată în trecut de către istorici, industriași, ingineri, și sociologi, observă Dorel Banabic în introducerea la versiunea în engleză și doar de puține ori dintr-o perspectivă multidisciplinară. Cartea publicată în două volume de editura Springer – volumul 1 „Mechanics, Processing Techniques and Construction”  și volumul 2 „Electrical Engineering, Energetics, Transport and Technology Education” – propune această abordare și “împarte domeniul tehnologic în mai multe ramuri industriale, cum ar fi: minerit, metalurgie, petrol, gaze naturale, construcții de mașini, mașini agricole, militare, textile, construcții, inginerie electrică, energetică, biomedicină, transport naval, feroviar, auto, aviație, dar și tehnică populară, formarea sistemului industrial, mecanică, invenții, societăți inginerești sau istoria învățământului tehnic”. Circa 50 de autori au contribuit la realizarea lucrării care își propune mai întâi de toate să răspundă unei lipse: istoria tehnologiei românești este foarte puțin cunoscută în afara granițelor țării. “Acest lucru se datorează, printre altele, insuficientei popularizări în limbile de largă circulație a istoriei tehnologiei românești și a principalelor contribuții românești la patrimoniul tehnologic mondial”, notează Dorel Banabic. “Pentru fiecare domeniu, am apelat la colaborarea unor specialiști de top sau a unor autori care au publicat deja o istorie a domeniului lor. Anumite capitole au fost redactate cu ajutorul unor specialiști care au avut roluri de decidenți politici în elaborarea strategiilor de dezvoltare ale României și care cunosc nu numai faptele și istoria domeniului lor, ci și ‚filosofia’ care a stat la baza dezvoltării acestuia. Este cazul capitolelor despre istoria construcției de mașini, istoria electrotehnicii, istoria energeticii și istoria petrolului. Valorificarea acestor ‚arhive vii’ contribuie la calitatea cărții de față”, afirmă coordonatorul “Istoriei… “.

Miza centrală a lucrării este „să contribuie la promovarea realizărilor valoroase ale tehnicii românești atât în țară, cât și în străinătate (prin ediția în limba engleză)”, conchide Dorel Banabic.

Energia ocupă un spațiu important în primul volum, cu capitole ample dedicate mineritului (autor: Dumitru Fodor), metalurgiei (Iulian Ripoșan, Stelian Stan), industriei petrolului (Gheorghe Buliga), industriei gazelor naturale (Dumitru Chisăliță). Al doilea volum se deschide cu capitolul dedicat istoriei energeticii (Victor Vaida, Viorel Bădescu) și din păcate nu îl include pe cel dedicat electrotehnicii (Florin Tănăsescu, Ion Boldea), care apare în versiunea originară. Volumul se încheie cu textul semnat de coordonatorul Dorel Banabic și dedicat personalităților marcante ale ingineriei românești, 70 de nume care nu trebuie să fie uitate. Introducerea la ediția în limba engleză include și câteva soluții pentru creșterea vizibilității realizărilor tehnologice românești, cum ar fi: „publicarea unei istorii a tehnologiei și industriei românești pe site-ul Academiei Române și pe cel al Academiei de Științe Tehnice din România; participarea mai frecventă a specialiștilor români la conferințele de istorie a tehnologiei; introducerea informațiilor despre inginerii români în versiunea în limba engleză a Wikipedia; publicarea în limba engleză a unor monografii pe diverse teme etc”.

Apariția versiunii în limba engleză a lucrării coordonate de Dorel Banabic are și meritul că readuce în atenția publicului român figurile emblematice și reușitele marcante din istoria tehnicii și a industriei românești.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *