Acasă » Petrol și Gaze » Proiectul de lege privind rezervele obligatorii de țiței ale României, aprobat de Guvern

Proiectul de lege privind rezervele obligatorii de țiței ale României, aprobat de Guvern

4 august 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Proiectul de lege cu privire la transpunerea Directivei 2018/1581 a Comisiei Europene, o directivă în care va modifica Legea 85 pe 2018 a rezervelor obligatorii de țiței ale României, a fost aprobat miercuri în şedința de Guvern, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Astăzi (miercuri,n.r.), în şedința de Guvern, am aprobat proiectul de lege cu privire la transpunerea Directivei 2018 per 1581 a Comisiei Europene, o directivă care va modifica Legea 85 pe 2018 a rezervelor obligatorii de țiței ale României. Practic transpunem directiva europeană. Am solicitat procedură de urgență Parlamentului pentru a putea fi aprobate cât mai repede, România fiind într-o procedură inițială de punere în întârziere. Practic, directiva modifică metoda de calcul a stocurilor, a obligațiilor de stocare, fiecare stat membru având o obligație de stocare a rezervelor energetice, a rezervelor de țiței”, a afirmat ministrul, la finalul şedinței de Guvern, potrivit Agerpres.

El a subliniat că se stabileşte o uniformitate la nivelul Uniuni Europene, în sensul că stocurile minime se constituie cel mai târziu la data de 1 iulie a fiecărui an calendaristic şi se mențin în mod continuu pe o perioadă de 12 luni calendaristice pană la data de 30 iunie a anului următor.

Ministrul Energiei a precizat că este „o operativitate în stabilirea şi verificarea lunară a numărului de zile de îndeplinire a obligației de stocare şi dispunerea de măsuri operative pentru completarea nivelului minim de stocuri, dacă este cazul, precum şi majorarea la 1.000 de tone a pragului de la care se introduce obligația constituirii şi menținerii stocului”.

„Este o lege obligatorie care intră în preocuparea continuă a Guvernului cu privire la asigurarea stocurilor de țiței şi produse petroliere a României şi a obligației sale ca stat membru în Uniunea Europeană”, a mai spus Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.